Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so danes poslovali v črnem

Azijski trgi so danes poslovali v črnem
February 11
07:37 2020

Azijski delniški trgi so danes sledili včerajšnjemu dogajanju na Wall Streetu in so pridobili na vrednosti, saj so kitajske tovarne po daljšem obdobju mirovanja spet začele z postopnim zagonom dejavnosti. Kljub pozitivnemu razvoju dogodkov pa so analitiki vlagatelje opozorili, da bi lahko modeli podcenjevali vpliv izbruha korona virusa na gospodarsko škodo v regiji.

Število smrtnih žrtev virusa je medtem na celinski Kitajski preseglo številko tisoč, vseeno pa je število novih primerov upadlo.

Videti je, da vlagatelji upajo na najboljše, saj je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske danes pridobil 0,9 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni kitajski borzni indeks CSI 300 poskočil za 0,8 odstotka.

Japonski borzni trgi so bili medtem zaradi praznikov zaprti, vseeno pa so terminske pogodbe za indeks Nikkei danes pridobile 0,8 odstotka. Na drugi strani so terminske pogodbe za vseevropski indeks EUROSTOXX 50 pridobile 0,7 odstotka vrednosti.

Zaradi virusa je velik del kitajskih tovarn še naprej zaprt

Terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 so medtem pridobile 0,3 odstotka, potem ko je pozen skok indeksa včeraj poskrbel za nove rekordne nivoje. Indeks Dow Jones je včeraj pridobil 0,6 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 0,73 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 1,13 odstotka vrednosti.

Rast je prišla kljub temu, da je Svetovna zdravstvena organizacija opozorila da bi širjenje virusa med ljudmi, ki še niso bili na Kitajskem lahko predstavljala "iskro, ki lahko postane večji požar".

Na Kitajskem so začele tovarne po daljši prekinitvi od lunarnem novem letu, zelo počasi ponovno odpirati svoja vrata, zaradi česar so analitiki pri JPMorganu ponovno poslabšali svojo napoved za rast v tem četrtletju.

"Korona virus je popolnoma spremenil dinamiko kitajskega gospodarstva," so zapisali v opombi.

Domnevali so, da bodo okužbe dosegle višek v marcu, tovarne pa bodo svojo dejavnost počasi začele odpirati tekom tega meseca. V tem primeru bi rast v prvem četrtletju močno upadla in na letni ravni dosegla samo 1 odstotek, predenj bi v drugem četrtletju okrevala na 9,3 odstotka.

Če pa okužbe ne bodo dosegle viška do aprila, bi se lahko gospodarstvo v prvem četrtletju skrčilo, okrevanje pa bi bilo razporejeno med drugo in tretje četrtletje, so dejali analitiki iz JPMorgana.

Podcenjevanje škode

Analitiki pri družbi Namura so dejali, da vračanje ljudi na delo in prometni tokovi potnikov na Kitajskem kažejo, da je imel virus januarja in februarja "uničujoč vpliv na kitajsko gospodarstvo."

"Zaskrbljeni smo, da so do sedaj svetovni trgi bistveno podcenjevali obseg motenj, ki jih je povzročil virus," so zapisali v obvestilu.

Tveganja so tolikšna, da se vlagatelji zanašajo na večje spodbujevalne ukrepe iz strani Pekinga - kljub temu, da konvencionalni ukrepi v takih primerih ne morejo storiti veliko za preobrat v močnem padcu povpraševanja - medtem ko so številne druge centralne banke pod pritiskom, da zaščitijo svoja gospodarstva s cenejšimi posojili.

Trgi trenutno vključujejo skoraj 40 baznih točk znižanja obrestnih mer iz strani Ameriške centralne banke in spet nekoliko obrnjeno krivuljo donosa državnih obveznic, kar odraža nevarnost recesije.

Predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell se bo v torek pojavil pred kongresom za začetek dvodnevnega pričanja, v katerem naj bi ponovno poudaril, da ameriško gospodarstvo deluje dobro, kljub temu pa lahko obrestne mere ob umirjeni inflaciji ostanejo nizke.

Relativna uspešnost ameriškega gospodarstva hkrati ohranja dobro podporo za vrednost dolarja, ki je v primerjavi z evrom z nivojem 1,0906 evra za dolar, dosegla najvišje nivoje v zadnjih štirih mesecih.

Na surovinskih trgih se je vrednost zlata zaradi moči dolarja nekoliko znižala in dosega 1568,61 dolarja za unčo.

Cene nafte so se po nekaj tednih padanja nekoliko dvignile, saj so trgovalci čakali na objave o povpraševanju na Kitajskem in o tem ali se bo državam OPEC-a uspelo dogovoriti za zmanjšanje proizvodnje. Cena nafte znamke Brent se je okrepila za 64 centov na 53,91 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 50,07 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce