Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so danes upadli iz dvoletnih viškov

Azijski trgi so danes upadli iz dvoletnih viškov
August 26
06:48 2020

Azijski trgi so danes upadli iz dvoletnih viškov, saj so mešani podatki o gospodarskih podatkih vplivali na bolj preudarno mnenje vlagateljev glede svetovnega okrevanja, medtem ko je cena nafte zaradi orkana v mehiškem zalivu, poskočila na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,1 odstotka, potem ko je v torek dosegel najvišje nivoje od sredine leta 2018. Japonski indeks Nikkei je pav tako upadel za 0,1 odstotka.

Ameriški dolar je nekoliko izgubil na vrednosti, vseeno pa so bili premiki na valutnih trgih majhni, saj trgi v četrtek pričakujejo ključni govor predsednika ameriške centralne banke Jeromea powella, v katerem naj bi predstavil prihodnje korake banke.

Včeraj so se trgi razveselili znamenj napredka v trgovinskih odnosih med ZDA in Kitajsko. A s koncem objav zaslužkov podjetij se bo pozornost trgov znova obrnila na gospodarske podatke, obeti pa postajajo vse bolj nejasni.

Apple je vreden že več kot 2 bilijona dolarjev

Zaupanje potrošnikov v ZDA se je ta mesec znižalo na najnižjo raven v zadnjih šestih letih in zasenčilo razcvet trga novih domov.

"Če pogledamo na makro številke, se zdi, da se veliko izboljševanja iz drugega četrtletja upočasnjuje," je dejal Tai Hui iz družbe J.P. Morgan Asset Management. "Centralne banke in vlade v resnici ne napovedujejo ničesar novega, zato so trgi v tem trenutku nekoliko postrani."

Na surovinskih trgih so cene nafte prek noči ohranile dobičke, potem ko so ameriški proizvajalci zapirali proizvodnjo na morskih ploščadih, saj je orjan Laura na poti proti zalivski obali.

Proizvajalci so tako evakuirali 310 ploščadi in zaustavili proizvodnjo za 1,56 milijona sodov nafte na dan, kar predstavlja 84 odstotkov vse proizvodnje v Mehiškem zalivu.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent, so pri ceni 45,95 dolarja za sod ohranile nivoje blizu pet mesečnih viškov, enako pa se je dogajalo z ameriško lahko naftom, za katero je bilo treba odšteti 43,31 dolarja za sod, vseeno pa so analitiki dejali, da gre za začasne dvige cen.

Čakajoč na Jeroma

Ker tekom dneva ne bo drugih pomembnih ekonmskih objav, je pozornost valutnih trgov in obvezniških trgov trdno usmerjena na četrtkov govor Jeroma Powella.

Boljše poslovno razpoloženje od pričakovanj v nemški raziskavi, ki je bila objavljena v torek je ponovno okrepilo vrednost evra, saj so trgi prepričani, da lahko Evropa od posledic koronavirusa okreva hitreje, kot ZDA.

Enotna valuta se je tako v primerjavi z dolarjem okrepila na nivo 1,1824 dolarja, vseeno pa obstaja nevarnost za padec vrednosti, predvsem zaradi raztegnjenega pozicioniranja in možnosti, da vlagatelji Powellov govor ne bodo imeli za dovolj ugajaoč, še posebej ko gre za vprašanje inflacije.

Prek noči so vlagatelji sicer na dražbi za nakup ameriških dvoletnih obveznic odšteli 50 milijard dolarjev, vseeno pa se je daljši konec krivulje donosnosti obveznic strmo povišal, saj se nekateri pripravljajo na možnost višje inflacije.

Donos na referenčne ameriške desetletne državne obveznice se je med azijskim trgovanjem povišal na 0,6949 odstotka, premik pa je vplival na japonski jen, saj boljši donosi ponavadi privabijo japonske vlagatelje.

Jen je nazadnje vztrajal pri nivoju 106,4 jena za dolar. Zlato je medtem ohranilo vrednost pri 1930,80 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce