Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Azijski trgi globoko v rdečem, dolar pridobiva na vrednosti

Azijski trgi globoko v rdečem, dolar pridobiva na vrednosti
August 19
05:57 2021

Azijske delnice so danes upadel na najnižje ravni v letošnjem letu, medtem ko je ameriški dolar dosegel najvišje nivoje v zadnjih 10 mesecih, saj je dvojna zaskrbljenost glede svetovne gospodarske rasti in prenehanja podporne politike iz strani centralnih bank, živčne vlagatelje potisnilo v varna zavetja.

Prodajale so se tudi surovine, pri čemer je nafta na vrednosti izgubila še šesto trgovalno sejo zapored in dosegla najnižje nivoje v zadnjih treh mesecih. Na vrednosti je izgubil tudi baker, katerega cena je močno odvisna od gospodarske rasti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 1,5 odstotka vrednosti in dosegel najnižje nivoje od decembra. Danes so sicer na vrednosti izgubile tudi terminske pogodbe za indeksa S&P 500 in Euro STOXX 50.

Katastrofa v Afganistanu že vpliva na globalne trge

Dolar je proti evru pridobil 0,3 odstotka vrednosti in dosega nivo 1,1655 dolarja za evro, kar je skupaj z indeksom dolarja najvišja vrednost po novembru lani.

Prodajni pritisk na delniških trgih se je iz kitajskih tehnoloških delnic razširil tudi na izdelovalce polprevodnikov in rudarje. Tehnološki indeks Hang Seng v Hongkongu je upadel za 1,8 odstotka in dosegel najnižjo vrednost od lanske splavitve. Širši indeks Hang Seng je sicer upadel za 1,6 odstotka.

Delnice Alibabe v Hongkongu so upadle na rekordno nizke ravni. Delnice družbe za izdelavo čipov TSMC so upadle za 2 odstotka, kar je tajvanski glavni borzni indeks poslalo v najvišji dnevni padec vrednosti po maju, medtem ko je padec cen železove rude prizadel globalni rudarski družbi BHP in Rio Tinto, katerih delnice so upadle na najnižje nivoje v zadnjih mesecih.

Hkrati sta rudarski družbi na poti k najvišjim tedenskim izgubam od viška pandemije lani, kar se je zgodilo kljub temu, da je BHP v torek poročal o najboljšem dobičku v skoraj desetletju.

Indeks volatilnosti, ki je znan tudi kot merilnik strahu na Wall Streetu je prek noči skočil na 3,66 točke, s čimer je dosegel najvišjo raven v približno zadnjem mesecu, medtem ko je indeks S&P 500 včeraj izgubil 1 odstotek vrednosti in upadel na najnižje ravni v zadnjih dveh tednih.

Zapisnik iz julijskega zasedanja ameriške centralne banke je pokazal, da uradniki za letos pričakujejo lajšanje spodbud, kljub temu, da prihaja do delitev glede okrevanja na trgu dela in stopnje tveganj, ki jo predstavlja rast primerov okužb z kitajsko kugo.

Osredotočenost vlagateljev se bo sedaj preusmerila na letno raziskovalno konferenco centralne banke v mestu Jackson Hole, ki bo potekala prihodnji teden, analitiki pa bodo poizkušali razbrati kakšni bodo naslednji koraki centralne banke.

Donosi ameriški državnih obveznic so bili med azijskih trgovanje blizu nedavnih najnižjih nivojev. Donos deset-letnih obveznic je tako dosegal 1,265 odstotka, pri čemer je povpraševanje gnalo nihanje rasti.

Nafta je niz izgub podaljšala na šesto trgovalno sejo zapored, pri čemer so cene upadel na najnižje nivoje v zadnjih treh mesecih. Analitiki pri banki ANZ so razloge videli v naraščajočih zalogah nafte v ZDA in bojaznih po manjšem povpraševanju zaradi rastočih okužb z kitajsko kugo po vsem svetu.

Cena nafte znamke Brent je upadla za 1 odstotek na 67,54 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 64,42 dolarja.

Močnejši dolar je znižal vrednost zlata, ki je upadla za 0,55 odstotka na 1778,87 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles