Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Azijski trgi iščejo trdna tla pod nogami

Azijski trgi iščejo trdna tla pod nogami
August 06
06:10 2021

Azijske delnice danes niso uspele ujeti trdnih tal pod nogami, saj je nadaljnje širjenje kitajske kuge po vsej regiji povečalo zaskrbljenost glede gospodarskega okrevanja. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes izgubil 0,35 odstotka vrednosti, pri čemer je glavni kitajski borzni indeks CSI 300 izgubil 0,56 odstotka vrednosti, hongkonški indeks Hang Seng pa je upadel za 0,46 odstotka.

Na drugi strani je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 0,11 odstotka vrednosti.

"Ta teden sta na trgih dva glavna dejavnika nestanovitnosti, prvi je vse kar obdaja kitajski regulativni pregon, drugi pa je širjenje izbruhov delata različice kitajske kuge po vsej regiji," je dejal Carlos Casanova iz družbe UBP.

Siemens ponovno povišal napovedi glede dobičkonosnosti

Kitajska je v petek poročala o 124 novih primerih okužbe z virusom iz laboratorija v Wuhanu, kar je največji dnevni obseg okužb v trenutnem izbruhu. Avtoritarni režim je seveda že uvedel omejitve potovanja v nekatera mesta. O rekordnem številu okužb sta sicer poročala tudi Tajska in Malezija.

Čeprav je glavni indeks delnic v regiji ta teden uspel povrniti večino izgub iz prejšnjega tedna, pa je še vedno več kot 10 odstotkov nižji od rekodnih nivojev doseženih v februarju.

Nasprotno pa je indeks svetovni delnic trgoval le malo pod rekordnimi nivoji doseženimi v sredo.

"Mednarodni vlagatelji še vedno razmišljajo o dodajanju na Kitajskem in pričakujejo, da bo le to še naprej vplivalo na razpoloženje," je dejal Casanova. "Regulativni pregon še ni zaključen in bo tudi v naslednjem trimesečju ali dveh zelo pomemben dejavnik," je dejal.

Na Wall Streetu sta indeksa S&P 500 in Nasdaq včeraj dosegla novi rekordni vrednosti, kar je posledica visokih zaslužkov podjetij in nadaljnjemu upadanju stopnje brezposelnosti v ZDA. Vse oči so tako zdaj uprte v poročilo o delovnih mestih za julij, ki bo objavljeno danes kasneje.

Donosnost ameriških državnih obveznic je še naprej naraščala, kar je posledica dobrih podatkov o stopnji brezposelnosti. Donosnost 10-letnih zakladnih menic se je tako v četrtek povečala na 1,2369 odstotka. To je učinkovalo tudi na dolar, ki je v primerjavi z japonskim jenom pridobil na vrednosti.

Na drugi strani je močan dolar škodoval ceni zlata, ki je upadla za 0,12 odstotka na 1801,81 dolarja za unčo.

Nafta si je v petek vzela predah, a je kljub temu na poti k največjim tedenskim izgubam po oktobru. Vse to je posledica povečevanje števila okužb z kitajsko kugo in presenetljivega povečanja zalog surove nafte v ZDA.

Za sod nafte znamke Brent je bilo tako treba odšteti 71,28 dolarja, medtem ko je stal sod lahke ameriške nafte 69,1 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles