Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi kljub ukrepom centralnih bank znova z padci vrednosti

Azijski trgi kljub ukrepom centralnih bank znova z padci vrednosti
March 16
07:22 2020

Borze v Aziji so nov trgovalni teden začele z padci vrednosti, potem ko so centralne banke po vsem svetu napovedale usklajena prizadevanja za ublažitev učinkov koronavirusa. Ameriška centralna banka se je tako odločila za znižanje ravni obrestnih mer na skoraj nič odstotkov, hkrati pa so sprožili tudi spodbujevalni program v višini 700 milijard dolarjev.

Poteza je del usklajene akcije, ki je bila napovedana skupaj z Evrskim območjem, Veliko Britanijo, Japonsko, Kanado in Švico. Medtem so vlagatelji zaskrbljeni, ker imajo sedaj banke na voljo le malo dodatnih ukrepov za boj proti vplivu pandemije.

Po nujnih objavah so ameriške delniške terminske pogodbe za začetek današnjega poslovanja nakazovale močne padce vrednosti.

Na svetovnih trgih vlada panika, Wall Street z najhujšim dnevnim padcem po letu 1987

Glavni azijski borzni indeksi so tako danes utrpeli med 2,5 odstotni (Nikkei) in 3,9 odstotni (Hang Seng) padec vrednosti. Na globalnih trgih se je poleg tega znova znižala vrednost nafte in dolarja.

Padec delniških trgov prihaja v času ko vlagatelje skrbi, da bi lahko največje svetovne centralne banke ostale z zelo malo streliva za spopadanje z učinki koronavirusa, če se bo svetovna gospodarska klima še naprej poslabševala.

"Izvlekli so vsa razpoložljiva orožja, ki jih imajo, kar bo po mojem občutku na začetku pomagalo, vendar stvar ne bo trajna, ker gre za razvijajočo se težavo. V bistvu so zdaj porabili vse svoje strelivo, ostali pa so jim samo še kamni in palice," je dejal Robert Pavlik iz družbe Slatestone Wealth.

Pred tem se je Ameriška centralna banka (FED) odločila za znižanje osnovne obrestne mere za 100 bazičnih točk na ciljni razpon med 0 in 0,25 odstotka, poleg tega pa so napovedali, da bodo v naslednjih tednih za podporo trgov namenili vsaj 700 milijard dolarjev.

Po napovedi ukrepov je predsednik banke Jerome Powell dejal, da ima "virus globok učinek."

Poleg FED se je za sprejem ukrepov odločilo še pet drugih velikih centralnih bank po svetu - Evropska centralna banka, Japonska centralna banka, Banka Anglije, Kanadska centralna banka in Švicarska centralna banka - vse so napovedale ukrepe za lažje zagotavljanje denarja svojim finančnim institucijam, ki se soočajo s stresom na kreditnih trgih.

Poteza je bila oblikovana za znižanje cen, ki jih banke in podjetja plačujejo za ameriške dolarje, katerih vrednost je v zadnjih tednih močno narasla.

Za znižanje obrestnih mer (75 bazičnih točk) se je odločila tudi Novozelandska centralna banka, ki se pripravlja na pomemben udarec za gospodarstvo. Guverner te banke Adrian Orr je izrazil pričakovanje, da bo imel virus močan vpliv na gospodarstvo v prihajajočem letu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce