Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi mešano, vlagatelji pozorno spremljajo odločitev ECB

Azijski trgi mešano, vlagatelji pozorno spremljajo odločitev ECB
June 06
06:58 2019

Azijski trgi v četrtek poslovali mešano, saj so se okrepili strahovi, da bi trgovinske napetosti med ZDA in Mehiko še dodatno znižale svetovno gospodarsko rast, medtem ko so mnogi vlagatelji stavili, da se bodo centralne banke na dogajanje odzvale s sprejemom svežih spodbujevalnih ukrepov.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske je danes trgoval v zelo nizkem obsegu in brez sprememb. Japonski borzi indeks Nikkei je na drugi strani zrasel za 0,27 odstotka, medtem ko je glavni kitajski borzni indeks upadel za 0,2 odstotka.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so ostale nespremenjene, medtem ko so terminske pogodbe za britanski indeks FTSE pridobile 0,2 odstotka.

Samsung zmanjšuje proizvodnjo telefonov v svojih kitajskih obratih

Razpoloženje na trgih se je poslabšalo po sestanku ameriških in mehiških uradnikov, ki se je končalo z le majhnimi znaki napredka.

"Razprave o migracijah v Beli hiši s predstavniki Mehike so se za danes končale. Napredek je bil storjen, vendar niti približno dovolj velik!" je v sporočilu na twiteerju dejal ameriški predsednik Donald Trump. Pogovori se bodo nadaljevali tudi danes.

Mehiške trge je dodatno prizadela tudi določitev bonitetne hiše Fitch, ki je oceno dolga države znižala na oceno BBB, medtem ko je bonitetna hiša Moody's obete za državo iz stabilnih spremenila v negativne. Vse to je bilo dovolj, da je ameriški dolar v primerjavi z mehiškim pesom, pridobil 0,9 odstotka vrednosti.

"Menimo, da trgi zmanjšujejo pomeni groženj predsednika Trumpa, tako na področju trgovine, kot področju priseljevanja na lastno odgovornost," je dejala Libby Cantrill iz družbe PIMCO. "Ocenjujemo, da bodo nedavno uvedene višje uvozne dajatve za kitajske izdelke ameriško gospodarstvo stale okrog 0,3 odstotne točke BDP-ja, medtem ko bi mehiške uvoze dajatve v primeru, da bi dosegle polnih 25 odstotkov, to oceno podvojile."

Delnice na Wall Streetu so v sredo kljub temu poslovale pozitivno, vendar le zato, ker so vlagatelji menili, da bo morala Ameriška centralna banka, kot zavarovanje pred upočasnitvijo znižati obrestne mere.

Želja po spodbujevalnih ukrepih je tako velika, da je bil tudi podatek o slabi rasti delovnih mest v ameriškem zasebnem sektorju pozdravljen kot povod za zgodnejše spodbujevalne ukrepe.

Indeks Dow Jones je v sredo pridobil 0,82 odstotka vrednosti, isto rast je dosegel tudi indeks S&p 500, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,64 odstotka vrednosti.

Pozorno spremljanje ECB

Na valutnih trgih je varno zavetje ostal japonski jen, ki je zaradi velikega povpraševanja proti dolarju pridobil 0,2 odstotka vrednosti in dosegel nivo 108,22 ejan za dolar. Evro je po preseženem nivoju 1,13 dolarja v sredo danes nekoliko izgubil na vrednosti in se ustalil pri nivoju 1,1228 dolarja.

Kratkoročna usoda skupne valute je odvisna od Evropske centralne banke, ki naj bi po pričakovanjih prizadeto gospodarstvo poizkušala spodbuditi na srečanju banke, ki bo potekalo kasneje danes.

Centralna banka naj bi tako po vsej verjetnosti bankam ponudila plačilo, če si pri njej izposodijo denar in ga nato posodijo naprej gospodinjstvom in podjetjem.

"Pričakujemo, da bo postala ECB bolj prilagodljiva in tako znižala vrednost evra," je dejal analitik pri družbi CBA FX, Joseph Capurso.

Na surovinskih trgih je vse govorjenje o znižanju obrestnih mer pomagalo dvigniti vrednost zlata na najvišje nivoje v zadnjih 15 tednih, saj je bilo treba za unčo plemenite kovine odšteti 1330,38 dolarja.

Cene nafte so se po včerajšnjem potopu stabilizirale, saj je Uprava za energetske informacije poročala o največjem obsegu zalog surove nafte in naftnih proizvodov po letu 1990.

Nafta znamke Brent je tako danes pridobila 8 centov in jo je bilo moč kupiti po ceni 60,71 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 51,78 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce