Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi na dopustu, Bitcoin dosega nove višave

Azijski trgi na dopustu, Bitcoin dosega nove višave
February 12
07:47 2021

Azijske delnice so se v petek gibale le malo pod rekordnimi nivoji, potem ko so mešani gospodarski podatki iz ZDA pri nekaterih vlagateljih sprožili zadržanost. Svetovni delniški indeksi sicer trenutno dosegajo vrtoglave višine.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes ob skromnem trgovanju izgubil samo 0,05 odstotka vrednosti in vztrajal blizu rekordnih vrednosti doseženih med prejšnjo trgovalno sejo. Avstralske delnice so upadle za 0,63 odstotka, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei izgubil 0,2 odstotka vrednosti in upadel iz najvišjih nivojev v zadnjih 30 letih.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so upadle za 0,12 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za evropski indeks Euro Stoxx 50 so narasle za 0,03%. Podobne padce so zabeležile tudi terminske pogodbe za indeksa Dax in Ftse.

ZN: Okrevanje svetovne trgovine bo v prvem četrtletju zastalo

Trgi na Kitajskem in v večini jugovzhodne Azije so bili danes zaradi praznikov ob lunarnem novem letu zaprti. Kitajski trg delnic in obveznic, devizni in blagovni terminski trgi bodo zaradi praznovanja zaprti do 17. februarja.

Medtem je vrednost kriptovalute Bitcoin dosegla novo rekordno vrednosti, saj so pri družbi BNY Mellon sporočili, da bodo ponudili skrbniške storitve za kriptovalute. Dolar je sicer na poti k tedenski izgubi, ki jo je sprožilo nakupovanje Bitcoinov in razočarajoči ameriški gospodarski podatki.

Trgovanje v ZDA in Evropi v četrtek cen ni premaknilo dovolj, da bi ponudilo veliko usmeritve, je dejal tržni strateg pri družbi CommSec v Sydneyju, Tom Piotrowski.

"Podatki niso prinesli veliko vpogleda v dogajanje na severni polobli," je dejal Piotrowski. "Trgi so trenutno v zadrževalnem vzorcu in čakajo na naslednji katalizator, vprašanje, ki se poraja pa je, ali bo ta pozitiven ali negativen."

Svetovni delniški trgi so včeraj vztrajali na skoraj rekordnih vrednostih, saj so vlagatelji tehtali med mlačnimi gospodarskimi podatki in povečanjem obsega cepljena proti kitajskemu virusu, hkrati pa so preučevali možnosti za še večjo državno porabo in nadaljevanje politike cenenega denarja iz strani centralnih bank za spodbujanje rasti in povečevanje inflacije.

Na Wall Streetu sta indeksa S&P 500 in Nasdaq včeraj pridobila 0,2 oziroma 0,4 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks Dow Jones upadel za 0,02 odstotka.

Zahtevki za pomoč v primeru brezposelnosti v ZDA so prejšnji teden upadli za manj od pričakovanj, počasneje od pričakovanja pa so rasle tudi osnovne potrošniške cene, kar je umirilo optimizem nekaterih trgovalcev glede gospodarskih obetov.

Bitcoin je pred brisanjem dobičkov dosegel rekordno vrednost 49,000 dolarjev.

Napoved družbe BNY Mellon, da bo strankam pomagal hraniti, prenašati in izdajati digitalna sredstva, je prišla le nekaj dni po tem, ko je Tesla Elona Muska razkrila, da je kupila kriptovaluto v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev in jo bo po novem sprejemala, kot način plačila za svoje avtomobile.

Cena zlata se je znižala za 0,17 odstotka na 1822,21 dolarja za unčo, terminske pogodbe za zlato pa so upadle za 0,14 odstotka na 1829,5 dolarja za unčo. Cene zlata so kljub temu še vedno na poti k najboljšemu tednu v zadnjih treh, kar je posledica široke razprodaje dolarja.

Nafta znamke Brent je danes izgubila 0,57 odstotka vrednosti in dosega ceno 60,79 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,54 odstotka na 57,88 dolarja za sod.

Združenje OPEC je medtem znižalo svojo napoved povpraševanje, Mednarodna agencija za energetiko pa je sporočila, da je trg še vedno preveč oskrbovan, kar povzroča depresijo na energetskih trgih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles