Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi nadaljujejo z globalnim upadom

Azijski trgi nadaljujejo z globalnim upadom
September 22
06:35 2020

Azijski delniški trgi so v torek sledili padcem na borzah v ZDA in Veliki Britaniji, saj so vlagatelji vse bolj zaskrbljeni glede naraščanja števila primerov okužb z kitajskim koronavirusom. Največje padce indeksov so zabeležili v Avstraliji, kjer so delnice upadle na najnižje nivoje v zadnjih treh mesecih.

Vlagatelje so vznemirili tudi zmanjšani upi za večjo finančno podporo ameriškemu gospodarstvu. Borze so upadle v Južni Koreji, Hongkongu in na Kitajskem, medtem ko so bili borzni trgi na Japonskem zaradi praznikov zaprti.

V ponedeljek so tako ameriški, kot britanski delniški trgi utrpeli velike izgube, saj se je med vlagatelji ponovno pojavila bojazen, da bo povečanje števila primerov okužb z kitajskim virusom poslabšalo gospodarske napovedi.

Banka HSBC po obtožbah o pranju denarja in podpori kitajskim komunistom v hudih težavah

Britanski delniški trg je včeraj izgubil več kot 50 milijard funtov vrednosti in sprožil podobne padce delniških indeksov drugod po Evropi in v ZDA. Negativno razpoloženje se je razširilo tudi v Azijo, ki je bila pred tem središče optimizma, zaradi nadaljnjega okrevanja gospodarstva na Kitajskem.

Avstralske delnice so medtem upadle na na najnižje nivoje po sredini junija, saj so se delnice rudarskih in energetskih družb znašle pod pritiskom. Delnice dveh velikih rudarskih družb BHP Group in Rio Tinto, so tako upadle za več kot 2 odstotka.

Več napetosti

"Največja težava lokalnih trgov je, kako se bo odvila bitka za super prevlado na tehnološkem sektorju med ZDA in Kitajsko, ki jo spremljamo skozi prizmo dogovora med družbama ByteDance in Oracle-Walmart," je dejal tržni strateg iz družbe AxiCorp, Stephen Innes. "Tveganje povezano z volitvami v ZDA prihaja v ospredje, saj bo 29. septembra potekala prva razprava med kandidatoma za predsednika, kar stvari dodatno zapleta," je dodal.

V Evropi so delnice bank prizadeli dodatni pomisleki, potem ko so se pojavile obtožbe o pranju denarja. Banka HSBC, ki se je znašla v središču škandala je včeraj doživela 5,3 odstoten padec cen svojih delnic, razkritja pa so navzdol potegnila celoten sektor, saj so tudi delnice drugih velikih bank utrpele podobne izgube.

Delnice banke HSBC so upadle na najnižje nivoje v zadnjih 25 letih in so na vrednosti izgubljale tudi med današnjim trgovanjem na borzi v Hong Kongu, saj so upadle za nadaljnje tri odstotke.

Delnice banke Standard Chartered, ki se je prav tako znašla v objavljenih tajnih dokumentih, so izgubile 2 odstotke vrednosti in upadle na najnižje nivoje v zadnjih 18 letih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles