Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi najvišje v zadnjih dveh letih

Azijski trgi najvišje v zadnjih dveh letih
November 12
06:55 2020

Azijske delnice so se danes povzpele na najvišje nivoje v zadnjih dveh letih, kar je posledica novih spodbujevalnih naporov in upanja na skorajšnji prihod cepiva za kitajski virus. Vseeno pa so nekateri analitiki opozorili, na možnost popravkov.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,44 odstotka vrednosti in se približal najvišjim nivojem po januarju leta 2018. Kitajski indeks CSI 300 je pridobil 0,37 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 0,62 odstotka in dosegel najvišjo vrednost v zadnjih 29 letih.

Avstralske delnice niso sledile lokalnim trendom in izgubile 0,31 odstotka vrednosti, potem ko so padle cene bakra, kar je škodovalo delnicam rudarskih družb. Terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 so danes izgubile 0,15 odstotka vrednosti.

Ameriško gospodarstvo je v tretjem četrtletju zabeležilo rekordno rast

Terminske pogodbe za nafto so se dvignile proti dvomesečnim vrhu, kar je posledica optimizma glede cepiva in večjega znižanja zalog nafte v ZDA, kot je bilo pričakovano.

Do rasti v Aziji je prišlo po včerajšnjih mešanih rezultatih pri uspešnosti ameriških delnic, saj so vlagatelji svojo pozornost preusmerili nazaj na tehnološke dlenice in se oddaljili od ekonomsko občutljivih sektorjev, saj so tehtali med napredkom pri izdelavi cepiva za kitajski virus in verjetnem časovnem okviru gospodarskega okrevanja.

"Trgi trenutno čakajo na več novic o virusu, zato vlagatelji težko stavijo na upad vrednosti delnic," je dejal Daiju Aoki, iz družbe UBS Securities.

Na Wall streetu je indeks Dow Jones včeraj izgubil 0,08 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil kar 2 odstotka in indeks S&P 500 pa se je okrepil za 0,77 odstotka.

Spodbudne besede vodje Evropske centralne banke Christine Lagarde, o nadaljni gospodarski podpori so vrednost evropskih delniških indeksov povečale še tretji dan zapored.

Družba Moderna Inc je v sredo sporočila, da se pripravlja na predložitev podatkov o svojem eksperimentalnem cepivu proti kitajskemu virusu neodvisni varnostni komisiji, ki naj bi določila njegovo učinkovitost.

Pfizer je sicer že v ponedeljek poročal, da je njihovo cepivo zabeležilo več kot 90 odstotno učinkovitost in da bi lahko podatke o njegovi varnosti objavili pozneje v tem mesecu. Vlagatelji po vsem svetu z nestrpnostjo pričakujejo podrobnosti o obeh zdravilih, kljub temu pa analitiki opozarjajo, da bo distrubicija učinkovitega cepiva še vedno trajala dolgo.

Na surovinskih trgih je globalna referenčna vrednost nafte znamke Brent narasla za 0,44 odstotka na 44,01 dolarja za sod in se približala najvišjim nivojem v zadnjih dveh mesecih. Na drugi strani se je ameriška lahka nafta podražila za 0,55 odstotka na 41,62 dolarja za sod.

"Trgi surove nafte ostajajo razpeti med mračnimi kratkoročnimi slikami, ki so polne policijskih ur, zapor in zaustavitev poslovanje po Evropi iz ZDA ter srednjeročno sliko, kjer se lahko zaradi cepiva stanje vrne na bolj običajne vzorce," je so sporočili analitiki iz družbe Westpac.

Zlato je danes pridobilo 0,22 odstotka vrednosti in doseglo nivo 1868,76 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles