Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi navzgor, dolar izgubil na vrednosti

Azijski trgi navzgor, dolar izgubil na vrednosti
August 13
06:26 2020

Azijske delnice so v četrtek sledile včerajšnjemu dogajanju na Wall Streetu in pridobile na vrednosti, saj so se vlagatelji vrnili k naložbam v delnice tehnoloških družb, zlata in prodaji dolarjev, potem ko so stabilne številke o okužbah z kitajskim virusom in presenetljiva rast inflacije v ZDA, izboljšale razpoloženje na trgih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,2 odstotka vrednosti, medtem ko so dobički proizvajalcev polprevodnikov glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pognali 1,9 odstotka višje na šestmesečni vrh.

Rast prihaja po tem, ko so zaradi dobičkov ameriških tehnoloških podjetij indeks S&P 500 prek noči dosegel novo rekordno vrednost, saj je razpoloženje na trgu takšno, da tudi slabe novice povečujejo možnost za dodatne spodbujevalne ukrepe za pomoč pri okrevanju.

Trgi so se na naraščanje napetosti med Kitajsko in ZDA odzvali mirno

Naraščajoče cene goriva so prejšnji mesec ameriške cene dvignile za 0,6 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 0,3 odstotni dvig, pri čemer je osnova inflacija v juliju na letni ravni dosegala 1,6 odstotka.

Trg obveznic je bil po veliki razprodaji danes večinoma pozitiven, pri čemer je donos na ameriške desetletne državne obveznice prek noči dosegal 0,6622 odstotka

Nižja vrednost dolarja je zlatu pomagala pri dvigu cene za 1 odstotek na 1937 dolarjev za unčo, potem ko se je cena v zadnjih dneh znižala na raven okrog 1900 dolarjev za unčo.

Trgi medtem še vedno nestrpno čakajo na preboj v spopadu glede naslednjega ameriškega spodbujevalnega svežnja, kljub le malo znamenjem napredka in ključnemu srečanju ameriških in kitajskih trgovinskih predstavnikov prek vikenda.

"Navdušenje na trgu ameriških lastniških vrednostnih papirjev, postavlja vprašanje ali so trgi podlegli napihnjenemu optimizmu, namesto da bi se odzvali na inflacijo in nekaj optimizma", je dejal Vishnu Varathan iz družbe Mizuhu v Singapurju in opozoril, da se zdi odboj inflacije krhek.

Padec dolarja

Poleg dobičkov na Wall Stretu se je širše izboljšanje razpoloženja med vlagatelji poznalo tudi na padanju vrednosti ameriškega dolarja.

Vrednost valute se je sicer v avgustu stabilizirala, potem ko je v juliju v primerjavi z košarico najpomembnejših valut upadla za kar 4 odstotke. Kljub temu je bilo trgovanje pod pritiskom, saj so previdni toni Ameriške centralne banke prek noči okrepili pričakovanja, da bodo nizke obrestne mere vztrajale še dolgo časa.

Dolar je v primerjavi z evrom upadel za 0,2 odstotka na nivo 1,1806 dolarja za evro, medtem ko je britanski funt splezal iz najnižjih nivojev v zadnjem tednu, po objavi izjemno slabih podatkov o gospodarski rasti.

Edina olajševalna okoliščina rekordnega 20,4 odstotnega padca rasti Velike Britanije v drugem četrtletju, je bilo poročilo, ki je pokazalo na presenetljivo 8,7 odstotno gospodarsko rast v juniju.

"Verjetno je, da bo v prihodnjih mesecih pridobivanje delovnih mest veliko težje ustvariti," je dejal ekonomist iz družbe ING, Rob Carnell. "Gospodarstvo še vedno deluje daleč od običajnosti."

Na surovinskem trgu je uspelo nafti obdržati večino trdnih dobičkov ustvarjenih prek noči, ko je upad naftnih rezerv v ZDA spodbudil upanje, da bo povpraševanje po nafti okrevalo.

Cena nafte znamke Brent se je nazadnje znižala za 0,3 odstotka na 45,28 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 42,54 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce