Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi nekoliko navzgor medtem ko pričakujejo dokončno potrditev ameriški davčnih reform

Azijski trgi nekoliko navzgor medtem ko pričakujejo dokončno potrditev ameriški davčnih reform
December 20
08:22 2017

Azijske delnice so v sredo zabeležilo rahlo rast, pri čemer se niso zmenile za izgube na Wall Streetu, kjer je dolgo pričakovani zakon od davčnih reformah uspešno prešel skozi kongres, medtem ko so višji donosi državnih obveznic znižali vrednost dolarja.

Najširši azijski borzni indeks družbe MSCI je tako pridobil 0,1 odstotka vrednosti, medtem ko je bil glavni japonski borzni indeks Nikkei 225, med popoldanskim trgovanjem rahlo v zelenem območju. Indeks Dow Jones je včeraj izgubil 0,15 odstotka vrednosti, medtem ko je širši indeks S&P 500 padel za 0,32 odtotka. Tehnološki indeks je z 0,44 odstotka izgubil največ.

"Menim, da so ljudje vse bolj zaskrbljeni glede davčnih reform," je dejal Harumi Taguči iz družbe IHS Markit v Tokiju. "Tudi, če bo zakon sprejet bo potrebnega nekaj časa predenj bo znano, ali bo vplival na gospodarstvo ali ne."

Tudi ameriški senat je potrdil reformo davčnega sistema

Hkrati se ameriški kongres trudi za sprejem začasnega zakona o porabi, ki mora biti sprejet do petka polnoči, s katerim bodo zagotovili financiranje vlade in se izognili delni zaustavitvi dela.

"Potreben je dokončen sprejem davčnega zakona in izognitev zaustavitvi delovanja vlade do petka. Te dve stvari sta nujni predenj lahko dolar poseže višje, medtem ko trgi čakajo na razvoj teh dogodkov," je dejal Masafumi Jamamoto, iz družbe Mizuho Securities v Tokiju.

Evro je pridobil 0,5 odstotka na vrednosti zaradi višjih stopenj obrestnih mer obveznic, ko so guvernerji centralnih bank Estonije, Slovaške in Nemčije razpravljali o potrebnosti premika razprave stran od odkupa obveznic k drugim orodjem kot so obrestne mere. "To ponovno oživlja razpravo o zaostrovanju denarne politike ECB, zato je kljub dobrim obetom za sprejem davčnih reform v ZDA, evro še naprej močan," je dejal Jamamoto.

Bitcoin je danes izgubil 3,8 odstotka vrednosti in trenutno dosega ceno okrog 17,000 dolarjev, kar je skoraj 20 odstotkov nižje od viškov, doseženih samo tri dni nazaj.

Terminske pogodbe za ameriško nafto so danes podaljšale obdobje rasti, k čemur je pripomogla novica o izpadu plinovoda v severnem morju, manjši proizvodnji držav OPEC-a in pričakovanjih, da se bodo zaloge nafte v ZDA znižale že peti teden zapored. Cena teksaške lahke nafte se je tako povišala za 16 centov na 57,72 dolarja za sod, medtem ko je cena mednarodno merodajne nafte znamke Brent, zrasla za 13 centov na 63,88 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce