Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi nižje medtem ko čakajo na namige o trgovinskem sporazumu med ZDA in Kitajsko

Azijski trgi nižje medtem ko čakajo na namige o trgovinskem sporazumu med ZDA in Kitajsko
November 06
06:48 2019

Azijske delnice so v sredo nekoliko izgubile na vrednosti, saj so vlagatelji čakali na nov razvoj dogodkov v smeri zmanjševanja hudega trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. Najširši indeks delnic azijsko-pacifiške regije izven Japonske je včeraj upadel za 0,11 odstotka. Avstralske delnice so izgubile 0,09 odstotka, medtem ko je japonski indeks Nikkei upadel za 0,2 odstotka.

Donosi obveznic v Aziji so se nekoliko znižali, upadla pa je tudi vrednost terminskih pogodb za nafto, medtem ko si ameriški in kitajski trgovinski pogajalci prizadevajo za sklenitev predhodnega trgovinskega sporazuma. Največji gospodarstvi na svetu sta sporočili, da si močno prizadevata za "prvo fazo" trgovinskega sporazuma, do sklenitve katerega bi lahko prišlo še v tem mesecu.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Dolar je medtem ohranil svoje dobičke, ki jih je prek noči ustvaril v primerjavi z jenom in evrom, potem ko so rast spodbudili boljši podatki o ameriškem storitvenem sektorju od pričakovanj analitikov. Kljub temu nekateri ekonomisti vseeno opozarjajo, da bo težko razbliniti dolgotrajno zaskrbljenost zaradi svetovnih gospodarskih napovedi.

"Smo sredi dobrega obdobja rasti, vseeno pa bi lahko kmalu prišlo do nekaj konsolidacije," je dejal Shane Oliver iz družbe AMP Capital Investors v Sydneyju. "Trgovinska vojna je največji razlog za oslabitev svetovne gospodarske rasti v zadnjih 18 mesecih. Želeli bi si zmanjšanje uvoznih dajatev. Poleg tega še vedno čakamo na jasnejše znake dogovora."

Ameriške delniške terminske pogodbe ESc1 so med današnjim azijskem trgovanjem, izgubile 0,11 odstotka vrednosti, potem ko so v prejšnji dosegle nove rekordne nivoje.

Trgovalci in vlagatelji upajo, da bo predhodni kitajsko-ameriški trgovinski pakt odpravil vsaj nekatere od kaznovalnih uvoznih dajatev, ki sta jih Peking in Washington eden proti drugemu sprejela v zadnjem letu in pol. Vseeno ostaja še naprej neznanka kje in kdaj se bosta srečala ameriški predsednik Donald Trump in kitajski državnik Ši Jinping za podpis dogovora.

Donosi na zakladniške obveznice so se v Aziji rahlo zvišali in okrevali po včerajšnji razprodaji, potem ko so podatki ameriškega inštituta za upravljanje oskrbe pokazali, da se je storitveni sektor v državi oktobra okrepil za več od pričakovanj.

Donos na ameriške desetletne državne obveznice se je med azijskim trgovanjem okrepil na 1,8422 odstotka, medtem ko se je donos na dvoletne obveznice malenkost znižal in dosega 1,6145 odstotka.

Skok cen nafte prek noči je med azijskim trgovanjem prav tako zbledel. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 0,52 odstotka na 62,63 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,47 odstotka, na 56,96 dolarja za sod.

Drugod na valutnem trgu je dolar zaradi dobrih podatkov o storitvenem sektorju pridobil na vrednosti. V primerjavi z jenom je tako dosegel novo 109,76 jena, kar je največ po 1.avgustu. Tudi v primerjavi z evrom je dolar pridobil na vrednosti in je z nivojem 1,1075 dolarja za evro dosegel najvišji nivo po 16. oktobru.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce