Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so nov trgovalni teden začeli spodbudno

Azijski trgi so nov trgovalni teden začeli spodbudno
November 02
07:18 2020

Azijske delnice so se v ponedeljek oddaljile od najnižjih nivojev v zadnjem mesecu, k čemur je prispevala kitajska tovarniška aktivnost, ki naj bi rasla z najhitrejšim tempom v zadnjem desetletju. Na drugi strani so se znižale cene nafte, saj so številne zahodne države spet uvedle stroge ukrepe za zajezitev širjenja pandemije kitajskega virusa.

V tem tednu bodo na svetovni ravni najpomebnejši dogodek ameriške predsedniške volitve, kjer naj bi po napovedi strokovnjakov predsednik Donald Trump, brez večjih težav opravil z koruptivnim demokratskim izzivalcem bidenom.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,36 odstotka vrednosti, saj je kitajski indeks PMI ponudil upanje na uspeh regije pri obvladovanju virusa, ki so ga Kitajci ponesli v svet, kar bi jim lahko prihranilo gospodarski kaos v katerem se je znašla Evropa in deli ZDA.

Razpoloženje v Evropi ostaja še naprej slabo, saj se številne nove države v regiji bojujejo z velikimi izbruhi okužb z kitajskim virusom, pri čemer številne znova uvajajo stroge karantenske ukrepe. Med zgodnjih evropskim delniškim trgovanjem je indeks Euro Stoxx 50 izgubil 0,1 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni britanski delniški indeks FTSE izgubil 0,4 odstotka vrednosti.

Ameriški borzni trgi utrpeli največje padce v zadnjih tednih

Na drugi strani so v Aziji na vrednosti pridobili vsi pomembni indeksi, razen Novozelandskega. Avstralske delnice so pridobile 0,4 odstotka vrednosti.

Na vrednosti je pridobil glavni kitajski delniški indeks CSI300, ki se je zvišal za 0,3 odstotka, saj se obsežni industrijski sektor države vrača na ravni pred izbruhom pandemije, ki je ohromila velik del gospodarstva. Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je poskočil za 1,4 odstotka.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so se zvišale za 0,2%, pri čemer se bodo vlagatelji v torek osredotočili na ameriške predsedniške volitve.

Sveži karantenski ukrpi v Evropi in delih ZDA, ki so posledica pandemije kitajskega koronavirusa so sprožili zaskrbljenost gled obetov za porabo goriva in surove nafte, kar je ceno nafte znamke Brent z 35,74 dolarja za sod, poslalo na najnižje nivoje po maju. Cena ameriške lahke nafte se je znižala na 33,64 dolarja za sod.

Dnevno število okužb z kitajskim virusom po svetu se je povzpelo nad pol milijona, medtem ko se je v Evropi dosedaj z virusom okužilo že več kot 10 milijonov ljudi. Najhujša je sitaucija v Franciji, kjer so včeraj zabeležili več kot 46,000 okužb.

"Trgi gledajo naprej v četrto četrtletje in začetek prihodnjega leta, kjer so obeti za rast zamegljeni, sploh glede na prehod v strožje karantenske ukrepe v Evropi," so v svojem zapisu navedli analitiki. Hkrati so dejali, da bi 1 odstotni padec rasti v Evropi svetovno bruto domači proizvod v prihodnjih 12 mesecih znižal za 0,5 odstotka.

Slabši obeti in poslovni rezultati nekaterih največjih podjetij z Wall Streeta prejšnji teden, vključno z Applom in Facebookom, so škodovali razpoloženju in znižali ameriške delniške indekse.

Na valutnih trgih se je vrednost jena v primerjavi z dolarjem okrepila na nivo 104,73 jena za dolar, medtem ko je britanski funt proti dolarju izgubil 0,3 odstotka vrednosti in drži nivo 1,2907 dolarja. Evro je v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,1635 dolarja.

V petek je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 izgubil 1,21 odstotka vrednosti in teden zaključil pri nivoju 3269,96 točke. Tehnološki indeks Nasdaq je upadel za 2,45 odstotka, medtem ko je indeks Dow Jones izgubil 0,6 odstotka vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles