Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so ob padcu vrednosti nafte trgovalni teden začeli v rdečem

Azijski trgi so ob padcu vrednosti nafte trgovalni teden začeli v rdečem
March 21
09:12 2016

Večina azijskih delniških trgov je v ponedeljek, po treh zaporednih tedni rasti izgubila na vrednosti, saj so nižje cene nafte pri vlagateljih vzbudile previdnost. Vseeno je izgube omejilo upanje , da bi lahko Kitajska kmalu znižala obrestne mere in tako zmanjšala pritisk na juan.

V skladu z dogajanjem na azijskih borzah so tudi evropski trgi današnji dan začeli z manjšimi padci.

Premiki na naftnem trgu, splošni trend padanja na trgu surovin in ohlajanje gospodarske rasti na Kitajskem, so v zadnjih nekaj mesecih pretresali finančne trge.

Strahovi glede obetov za svetovno gospodarsko rast, so bili glavni tudi pri odločitvi ameriške centralne banke, ki je prejšnji teden nakazala počasnejšo pot morebitnih prihodnjih dvigov obrestne mere.

Kitajsko gospodarstvo: Počasna proizvodnja povečuje zaskrbljenost glede globalnega okrevanja

Najširši borzni indeks za celotno Azijo, izven japonske MIAPJ0000PUS je danes izgubil 0,2 odstotka vrednosti. Omenjeni indeks je sicer od najnižjih nivojev v januarju, letos pridobil že 16 odstotkov vrednosti. Japonski borzni trgi so sicer danes zaradi praznikov zaprti.

"Kljub trenutnemu okrevanju rasti, smo na splošno bolj nagnjeni k medvedu na trgih v razvoju, glede na osnovni trend slabitve," je dejal Frances Čeung, vodja trgovalnih strategij pri banki Societe Generale v Hong Kongu.

Delnice na Kitajskem in v Hong Kongu so danes zabeležile pozitivno rast, povsod drugod v regiji, pa so delniški trgi izgubljali vrednost, najbolj na Tajvanu in v Avstraliji.

Ob odsotnost svežih glavnih gospodarskih podatkov v tednu, ki je bil skrajšan zaradi počitnic, so se vlagatelji spraševali o pomembnosti mehkejše politike zaostrovanja iz strani FED-a, kljub temu, da se je zdelo, da okrevanje ameriškega gospodarstva spet pridobiva na zagonu.

Dolarski biki so prejšnji teden doživeli hud udarec, ko se je FED odločila za manj ostro držo in je predvidene dvige obrestnih mer v letošnjem letu skrčila na le dva. Finančni trgi, kot smo jih lahko videli na terminskih pogodbah, pa letos resno računajo na le en dvig.

Predsednica centralne banke Janet Yellen ni bila prepričana da, bo nedavna rast inflacije v ZDA daljšega roka trajanja, s čimer je namignila, da se centralni banki ne mudi z zaostrovanjem monetarne politike.

Nekateri analitiki kot Francis Čeung so dejali, da bo obnovljena previdnost FED-a, Peking spodbudila za iskanje lastnih spodbujevalnih ukrepov za zagon gospodarstva. Tako pričakuje v drugem četrtletju naslednje znižanje obrestne mere. Kitajsko gospodarstvo kaže znake izboljšanja, potem ko se je odtok kapitala iz države po zadnjih podatkih kitajskih oblasti, nekoliko umiril.

Zmanjševanje odtoka kapitala in nižja vrednost dolarja posledično ustvarjata manjši pritisk na domačo valuto juan, kar bi lahko kitajski centralni banki dalo več zaupanja za znižanje obrestnih mer in zmanjšanje obveznih denarnih rezerv bank, po objavi šibkih gospodarskih podatkov za januar in februar.

Kljub temu so nižje cene nafte oslabile to razpoloženje.

Cene nafte so danes padale še drugi trgovalni dan zapored in izgubile več kot 1 odstotek. Cena lahke teksaške nafte se je tako znižala na 38,85 dolarja za sod, medtem ko se je cena za sod severnomorske nafte znamke Brent znižala na 40,89 dolarja

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles