Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi ob povečani zaskrbljenosti danes krepko v rdečem

Azijski trgi ob povečani zaskrbljenosti danes krepko v rdečem
August 02
08:35 2018

Azijske delnice so v četrtek ob najnovejši zaostritvi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ki je prizadela kitajske delnice, izgubile na vrednosti, medtem ko so globalni obvezniški trgi doživeli pretres zaradi povečanega zadolževanja Washingtona in nove japonske tolerance do višjih obvezniških donosov.

Japonski borzni indeks Nikkei je tako izgubil 1,1 odstotka vrednosti, medtem ko je najširši borzni indeks Azijsko-pacifiške regije upadel kar za 1,5 odstotka, pri tem so imele največ besede kitajske delnice, ki so izgubile kar 2,2 odstotka vrednosti.

Apple z prodajo dražjih telefonov do odličnih poslovnih rezultatov

Glavni kitajski borzni indeks CSI 300, v katerem kotirajo najpomembnejše delnice v državi, je izgubil 3 odstotke vrednosti in končal blizu najnižjih nivojev v zadnjih 18 mesecih. Medtem so delnice od izvoza odvisnih elektronskih družb, izgubile kar 4,1 odstotka vrednosti.

Hongkonški indeks Hang Seng je izgubil 2,5 odstotka vrednosti in padel na najnižji nivo v zadnjih 10 mesecih, medtem ko je indeks kitajskih start-up podjetij utrpel padec v višini 3,5 odstotka in padel na najnižje nivoje po januarju leta 2015.

"Razpoloženje na trgih se je poslabšalo zaradi obnovitve zaskrbljenosti pred trgovinsko vojno," je dejal analitik družbe Huaan Securities, Žang Kuan. "A vlagatelji ne bi smeli biti preveč pesimistični, saj Kitajska izvaja ukrepe za zaščito pred tveganji trgovinskih trenj z ZDA, vključno z zmanjševanjem monetarnih in fiskalnih politik lajšanja."

Ameriška administracija je v sredo povečala pritisk na Kitajsko za trgovinske koncesije s predlogom višjih 25 odstotnih uvoznih dajatev za kitajski uvoz v višini 200 milijonov dolarjev.

MSCI indeks delnic po vsem svetu je ta teden izgubil 0,45 odstotka vrednosti, s čimer je izgubil ves dobiček ustvarjen v zadnjih štirih tednih , za večino padca pa so bile odgovorne kitajske delnice.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 v sredo izgubil 0,1 odstotka, vseeno pa je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,46 odstotka in tako okrepil okrevanje od ponedeljka, ko je dosegal najnižje nivoje v zadnjih treh tednih.

Medtem ko so delnice industrijskih družb izgubile 1,3 odstotke vrednosti, pa so tehnološke delnice dobile spodbudo iz strani močnih zaslužkov družbe Apple. Največja družba na svetu po tržni kapitalizaciji je zabeležila 5,9 odstotno rast vrednosti delnic, vrednost družbe pa je že blizu bilijonu dolarjev.

Ameriška centralna banka je včeraj kot je bilo predvideno pustila obrestne mere nespremenjene, pri čemer so ameriško gospodarstvo označili za močno, hkrati pa ostajajo na poti za še eno zvišanje v septembru in morebiti v decembru.

Čeprav objava ni presenetila nikogar pa so se donosi na ameriške 10 letne državne obveznice povišali nad 3 odstotke, potem ko je Centralna banka dejala, da bo v prihodnjem četrtletju okrepila posojanje denarja na obvezniških trgih.

Izguba oprijema

Globalne obvezniške trge so pretresli tudi visoki dvigi donosov japonski obveznic, saj se je tamkajšnja centralna banka v torek odločila za omilitev nadzora nad dolgoročnimi donosi.

Donos na 10 letne japonske državne obveznice je tako narasel na 0,145 odstotka, kar je najvišji nivo v zadnjih 18 mesecih. Zaskrbljenost, da bi lahko višji donosi japonskih obveznic, tamkajšnje vlagatelje prignali nazaj domov, je dvignila donose evropskih obveznic (Nemških in Francoskih) na najvišje nivoje v zadnjih sedmih tednih.

Na valutnih trgih ni prišlo do večjih premikov. Tako je evro v primerjavi z dolarjem dosegel nivo 1,165 dolarja, medtem ko je jen v primerjavi za dolarjem dosegel nivo 111,56 jena za dolar.

Cene nafte so se po dveh dneh hudih padcev, zaradi presenetljive objave povečanih ameriških zalog, danes nekoliko dvignile. Cena nafte Brent se je tako povišala za 0,3 odstotka na 72,63 dolarja za sod, potem ko so včeraj padle za 2,5 odstotka. Ameriško lahko nafto pa je bilo moč kupiti po ceni 67,78 dolarja za sod, kar je bilo 0,2 odstotka več kot včeraj.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce