Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so ob skromni aktivnosti ostali nad gladino

Azijski trgi so ob skromni aktivnosti ostali nad gladino
August 12
06:46 2019

Rast kitajskih delnic in višji dnevni nivo juana od pričakovanj, so v ponedeljek pomagali pri ohranitvi širšega nivoja azijskih delnic, nad gladino. Vseeno so trdne cene zlata pomagale pri ohranitvi zaskrbljenosti vlagateljev zaradi dolgotrajne ameriško-kitajske trgovinske vojne. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes pridobil 0,02 odstotka vrednosti.

Indeksu so pomagale predvsem kitajske delnice, ki so doživele odboj od izgub v prejšnjem tednu.

Indeks CSI 300 je tako pridobil 0,96 odstotka vrednosti, potem ko je kitajski regulator pozno v petek sporočil, da bodo sprostili pravila o maržah za financiranje. Dodatno pomoč je priskrbela Narodna banka Kitajske, ki je dnevno sredinsko točko za trgovanje z junaom določila pri nivoju 7,0211 juana za dolar. To je bilo manj od petkovega nivoja, a več od tržnih pričakovanj.

Goldman Sachs: Strah pred recesijo zaradi trgovinske vojne se povečuje

Ryan Felsman iz družbe CommSec v Sydneyju je dejal, da gre za "pozitivno reakcijo" na ponedeljkovo nastavitev, vključno z rastjo vrednosti avstralskega dolarja, saj so vlagatelji pomirjeni, da Kitajska ne bo nadaljevala z stalnim slabljenjem vrednosti juana.

Istočasno pa negotovost glede načina reševanja trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko še naprej prispeva k nestanovitnosti na trgih.

V ponedeljek so avstralske delnice izgubile 0,17 odstotka vrednosti, indonezijski trgi so upadli za 0,3 odstotka, medtem ko so južnokorejske delnice pridobile 0,39 odstotka vrednosti. Trgovalna aktivnost je bila razmeroma nizka, saj je ostalo več trgov, med njimi Japonski, Indijski in Singapurski zaradi počitnic zaprtih.

Mešana sporočila

V petek se je na Wall Streetu končal tridnevni zmagovalni niz, ko je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da bo Washington nadaljeval s trgovinskimi pogajanji s Pekingom, a da ZDA za zdaj ne nameravajo podpisati sporazuma.

Ti komentarji so pomagali pri pozni razprodaji med nestanovitno trgovalno sejo v kateri se je vrednost indeks Dow Jones znižala za 0,34 odstotka, indeks S&P 500 je izgubil 0,66 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq upadel za 1 odstotek.

Svetovalec Bele hiše za trgovino Peter Navarro je nato dejal, da ZDA še vedno načrtujejo izvedbo še enega kroga trgovinskih pogajanj s kitajskimi pogajalci.

Skrbi zaradi škodljivih učinkov trgovinske vojne poudarja poročilo banke Goldman Sachs, da se je tveganje za ameriško recesijo povečalo, hkrati pa pri banki pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto ne pričakujejo podpisa trgovinskega sporazuma s kitajsko.

Tudi drugod ni bilo veliko pozitivnih novic. Podatki so tako prejšnji teden pokazali, da se je britansko gospodarstvo v drugem četrtletju prvič po letu 2012 skrčilo, medtem ko je nemška industrijska proizvodnja doživela največji letni upad v zadnjih devetih letih. Vse to je sprožilo strahove pred globalno recesijo, saj je stopnjevanje ameriško-kitajske trgovinske vojne vplivalo na trgovino in vlaganja.

Beg v varna zavetja je prejšnji teden prvič po aprilu leta 2013 vrednost zlata povišal nad nivo 1500 dolarjev za unčo. Plemenita kovina je v ponedeljek izgubila nekaj začetnih dobičkov in trenutno vztraja pri nivoju 1496,7 dolarja za unčo.

Na valutnih trgih se je britanski funt znižal na nivo 1,2037 dolarja, kar je najmanj od 17. januarja leta 2017. Britanska valuta se je znašla pod udarom po slabih podatkih o britanskem gospodarstvu.

Dolar je v primerjavi z japonskim jenom izgubil 0,2 odstotka vrednosti in dosega nivo 105,45 jena, medtem ko je evro v primerjavi z dolarjem narasel na 1,1205 dolarja.

Cene nafte so se znižale potem ko so v petek dosegle visoko rast zaradi upada evropskih zalog in zmanjšanja proizvodnje s strani OPEC-a. Nafta znamke Brent se je tako pocenila za 0,14 odstotka na 58,45 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 54,35 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce