Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi po ameriški prepovedi letov iz Evrope danes krepko v rdečem

Azijski trgi po ameriški prepovedi letov iz Evrope danes krepko v rdečem
March 12
06:42 2020

Azijske delnice so v četrtek močno izgubile na vrednosti, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump omejil potovanja v ZDA iz celinske Evrope, da bi tako omejil širjenje koronavirusa. Padci sledijo strmim izgubam na Wall Streetu, kjer je indeks Dow Jones padel za 5,8 odstotka, oziroma skoraj 1500 točk.

Indeks Dow Jones je zdaj več kot 20 odstotkov pod svojo zadnjo najvišjo vrednostjo, kar je prag, ki pogosto spremlja recesijo. Pred tem je sicer Svetovna zdravstvena organizacija izbruh uradno razglasila za pandemijo.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je med jutranjim trgovanjem upadel za več kot 5 odstotkov, medtem ko je indeks Hang Seng iz Hong Konga upadel za skoraj 3 odstotke, kitajski Shanghai Composite pa je izgubil odstotek vrednosti.

Hudi padci na svetovnih trgih potem ko so cene nafte zgrmele v prepad

Do padec je prišlo potem, ko je Donald Trump objavil prepoved vstop v državo popotnikom iz 26 držav Evrope za naslednjih 30 dni, začenši s petkom, da bi se lahko tako lažje borili proti izbruhu koronavirusa.

Hkrati je napovedal tudi finančno pomoč za ameriške delavce, ki so oboleli, v karanteni ali skrbijo za druge zaradi bolezni. Nujni ukrep bo vključeval tudi odložitev plačila davkov brez obresti ali kazni za določena prizadeta podjetja in posameznike.

Istočasno bo ameriška vlada zagotovila kapital in likvidnost malim podjetjem, ki jih je prizadel izbruh virusa.

V sredo so glavni ameriški borzni indeksi močno izgubili na vrednosti. Najbolj je trpel indeks Dow Jones, ki je izgubil 5,8 odstotka vrednosti, sledila pa sta indeks S&P 500 z 4,9 odstotnim padecm vrednosti in tehnološki indeks Nasdaq, ki je upadel za 4,7 odstotka.

Vse to pomeni, da je indeks Dow sedaj več kot 20 odstotkov nižje od nedavnega vrha, kar je v finančnem svetu znano, kot "medvedji trg". S tem se končuje najdaljši niz rasti ameriških delnic, ki se je začel v letu 2009.

"Ne gre za sam virus, temveč za strah in paniko, povezano z virusom in s tem povezano spremenjeno ekonomsko vedenje, ki bi lahko predstavljalo škodljivo prelomno točko, za previs globalnega gospodarstva na temnejšo pot," je dejala višja ekonomistka pri družbi Moody's Analytics, Katrina Ell.

Trge je sicer ta teden prizadel padec cen nafte, potem ko so izvozniki črnega zlata dejali, da bodo namesto usklajenih rezov proizvodnje, namesto tega le to povečali. Po nagovoru predsednika Trumpa so se cene nafte znižale za več kot 5 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce