Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi po včerajšnjih padcih danes v zelenem

Azijski trgi po včerajšnjih padcih danes v zelenem
May 07
06:29 2019

Azijske delnice so v torek nekoliko pridobile na vrednosti, potem ko so včeraj zabeležile najnižje nivoje v zadnjih petih tednih. Vseeno ostajajo indeksi krhki potem, ko je najnovejša grožnja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo povišal uvozne dajatve na kitajsko blago, včeraj pretresla finančne trge ter vzbudila zaskrbljenost, da bi se lahko trgovinski pogovorili izjalovili.

Najširši indeks azijskih delnic, brez Japonske je danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti, potem ko je včeraj upadel za kar 2 odstotka, potem ko se je Trump odločil, da bo nepričakovano okrepil pritisk na Peking sredi trgovinskih pogajanj.

Kitajske delnice so po včerajšnjem najhujšem padcu v treh letih, nekoliko pridobile na vrednosti. Merodajni borzni indeks Shanghai Composite je tako pridobil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks blue-čipov CSI 300 zrasel za 1 odstotek. Glavni hongkonški indeks Hang Seng je pridobil 0,7 odstotka vrednosti.

Na drugi strani je japonski indeks Nikkei izgubil 0,8 odstotka vrednosti, kar je zapozneli odziv finančnega trga, potem ko so bili trgi, kar 10 dni zaprti zaradi okronanja novega cesarja.

Največja evropska banka je v prvem četrtletju poslovala bolje od pričakovanj

Ameriške terminske pogodbe so medtem izgubile do 0,8 odstotka, saj so ameriški trgovinski uradniki dejali, da je Kitajska preklicala nekatere že dogovorjene obveznosti v trgovinskih pogovorih.

Trump je v nedeljo na twitterju zapisal, da bo dvignil uvozne dajatve na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev iz 10 na 25 odstotkov do konca tedna, kmalu pa naj bi obdavčil tudi preostali del kitajskega uvoza v državo.

Yasuo Sakuma iz družbe Libra Investments v Tokiju, je dejal, da bodo delnice vstopile v no trend upadanja vrednosti, saj vlagatelji vse bolj dvomijo v zmožnosti hitrega trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko. "Vlagatelji so bili od začetka leta preveč samozadovoljni. Zdaj je čas za prodajo delnic v maju in odhod", je dejal.

Kljub temu nekateri vlagatelji še naprej upajo, da gre pri grožnjah zgolj za pogajalsko taktiko.

"Trgi še vedno niso prepričani glede dogajanja in so še daleč od panične situacije. Počakati moramo kako se bodo trgovinski pogovori razvijali v tem tednu," je dejal Naoki Iwami iz družbe Whiz Partners.

Na denarnih trgih je evro ohranil nespremenjeno vrednosti v primerjavi z dolarjem in je vreden 1,1204 dolarja. Kitajski juan je danes po včerajšnjem hudem padcu proti dolarju pridobil 0,2 odstotka vrednosti in dosegel nivo 6,7727 juana za dolar.

Na surovinskih trgih so cene nafte beležile mešane rezultate, saj so ameriške sankcije za naftna izvoznika Iran in Venezuelo trge držale na robu, medtem ko bi lahko zaskrbljenost glede naraščajočega trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, nekoliko zajezila svetovno povpraševanje po nafti.

Nafta znamke Brent je tako izgubila 0,1 odstotka vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 71,14 dolarja za sod, na drugi strani je cena lahke ameriške nafte zrasla za 0,1 odstotka in dosegla 62,27 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce