Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so pred začetkom veljave ameriških uvoznih dajatev poslovali v rdečem

Azijski trgi so pred začetkom veljave ameriških uvoznih dajatev poslovali v rdečem
July 05
06:43 2018

Azijske delnice so danes izgubljale na vrednosti še četrti dan zapored, medtem ko se je z pomembnimi valutami trgovalo v ozkih parametrih, saj so finančni trgi nervozni pred ameriškim skrajnim rokom za uveljavitev uvoznih dajatev na kitajske izdelke, ki je oddaljen samo še en dan. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,5 odstotka vrednosti. Ta teden je indeks izgubil že približno 2 odstotka vrednosti in padel na najnižji nivo v zadnjih devetih mesecih.

S&P 500 terminske pogodbe so medtem pridobile 0,1 odstotka vrednosti, terminske pogodbe Dow Jones pa so padle za enak del odstotka, kar kaže na mešan dan po včerajšnjem zaprtju zaradi državnega praznika.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je izgubil 1 odstotek vrednosti, Južnokorejski Kospi je padel za 0,75 odstotka, Hang Seng iz Hong Konga je upadel za 0,9 odstotka, enako izgubo pa je zabeležil tudi kitajski Shanghai Composite.

Ameriška administracija je družbi ZTE dovolila ponoven začetek nekaterih poslovnih dejavnosti

"Trgom brez spodbud iz ZDA, kjer so bili trgi včeraj zaprti, primanjkuje močne smeri. Premiki kitajskih delnic in juana pa ostajajo v tem času ključni dejavnik," je dejal višji strateg pri družbi Sumitomo Mitsui Asset Management, Masahiro Ičikava.

Združene države nameravajo uvesti uvozne dajatve za 50 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, medtem ko sta obe državi vpleteni v hud trgovinski spor, ki je v zadnjih tednih hudo prizadel svetovne finančne trge.

6. julija bodo tako v veljavo vstopile uvozne dajatve na 34 milijard dolarjev vreden kitajski uvoz, Peking pa je že obljubil, da bo sprejel povračilne ukrepe.

Vseeno je kitajsko ministrstvo v sredo dejalo, da "absolutno" ne bo sprožilo prvega strela v trgovinski vojni z ZDA in ne bo prvo sprejelo novih uvoznih dajatev. Kitajska je medtem pritisnila na Evropsko Unijo, da izda močno skupno izjavi, ki bi obsodila trgovinsko politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

"34 milijard dolarjev ameriških dajatev je bilo večinoma iz strani trgov že upoštevanih, zdaj pa se osredotočajo na to kaj bodo ZDA dejale glede preostalih 16 milijard," je dejal Ičikava.

Na valutnih trgih med evrom in dolarjem ni prišlo do večjih sprememb, trenutno pa je evro vreden 1,1655 dolarja. Evro je sicer ponoči nekaj vrednosti izgubil, saj je prišlo do znižanja zaupanja v evrskem območju, čeprav so bili podatki o poslovni aktivnosti boljši od pričakovanj.

Dolar je v primerjavi z japonskim jenom izgubil 0,1 odstotka vrednosti in padel na nivo 110,365 jena.

Na surovinskih trgih je cena bakra in cinka padla blizu najnižjih ravni v zadnjem letu, saj povpraševanje v zadnjem mesecu vztrajno pada zaradi bojazni, da bi lahko ameriško-kitajska trgovinska vojna zmanjšala povpraševanje po industrijskih kovinah.

Surova nafta znamke Brent je medtem izgubila 0,7 odstotka vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 77,69 dolarja za sod in je tako izgubila na zagonu pod dveh zaporednih dneh visoke rasti. Svoje so očitno opravili tviti ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je od OPEC-a zahteval znižanje cen surove nafte.

Cena nafte Brent se je sicer včeraj dvignila zaradi grožnje iranskega režima in padca zalog surove nafte v ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce