Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi tudi danes polni optimizma

Azijski trgi tudi danes polni optimizma
February 02
07:41 2021

Azijski delniški trgi so danes na vrednosti pridobivali drugo trgovalno sejo zapored, kar je bila posledica povečanega optimizma glede gospodarskih spodbud in okrevanja po vsem svetu, medtem ko so mali vlagatelji prodajali svoje delnice družbe GameSpot in srebro.

Kot kaže se bo zagon nadaljeval tudi med trgovanjem v Evropi, pri čemer so terminske pogodbe za indeks FTSE pridobile 0,66 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 pridobile 0,52 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 1,49 odstotka vrednosti, medtem ko je v ponedeljek zrasel za kar 2,3 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng in kitajski referenčni indeks CSI300 sta poskočila za 1,37% oziroma 1,1%, k čemur je pripomogla manjša zaskrbljenosti zaradi majhne likvidnosti in padajočih primerov novih okužb s kitajskim virusom. Japonski delniški indeks Nikkei 225 je medtem pridobil 0,78 odstotka vrednosti.

Ameriško gospodarstvo se je v letu 2020 skrčilo manj od pričakovanj

Trgi so ostali nad gladino zaradi obnovitve pogajanj v ameriškem kongresu glede novega zakona o podpori gospodarstva. Načrt spodbude republikancev v višini 618 milijard dolarjev dosega tretjino obsega predloga demokratov, ki mislijo državo zadolžiti za dodatnih neverjetnih 1900 milijard dolarjev.

"Ameriška zgodba glede spodbujevalnih ukrepov še naprej ostaja konfliktna, pri čemer so trgi veseli vsake novice," je dejal Višnu Varatan iz banke Mizhuo v Singapurju.

"Izboljšano razpoloženje na trgih izhaja tudi iz dejstva, da je cepljenje proti kitajskemu virusu v ZDA doseglo mejnik, ko je bilo na dan več cepljenj, kot okužb, hkrati pa mislim, da obstaja občutek o optimističnemu in spodbudnemu poteku programa cepljenja," je dejal.

Dolar se je prek noči gibal blizu sedemtedenskega viška, saj je na vrednosti pridobil zaradi razprodaje evra, potem ko je zaradi novih karantenskih ukrepov v Nemčiji prišlo do močnega padca potrošniške porabe in kratkoročnega pokrivanja prenatrpanih prodajnih položajev v dolarjih.

Avstralski referenčni borzni indeks ASX 200 je podaljšal niz rasti z 1,49 dvigom vrednosti, potem ko je njihova centralna banka v torek pričakovano ohranila obrestne mere na skoraj ničelni ravni.

Južnokorejski indeks Kospi je poskočil za ,27 odstotka na najvišje nivoje v zadnjem tednu, kar je bila posledica rasti delnic izdelovalcev čipov in tujih nakupov, medtem ko se vlada v državi pripravlja na sprejem novega kroga spodbud zaradi pandemije kitajskega virusa in dodatna sredstva v proračunu.

Institucionalni vlagatelji še vedno ližejo svoje rane potem, ko so jih v njihovi igri premagali mali delničarji, kljub temu pa poizkušajo s previdnimi potezami zaščititi svoje izpostavljene položaje.

Cene srebra so danes upadle za skoraj 2 odstotka, saj so vlagatelji unovčevali svoje dobičke, potem ko je cena žlahtne kovine med prejšnjo trgovalno sejo dosegla najvišje nivoje v zadnjih osmih letih.

Zlato je danes izgubilo 0,3 odstotka vrednosti in je bilo vredno 1854,56 dolarja za unčo.

Cena soda nafte znamke Brent se je povečala za 0,98 odstotka na 56,9 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 54,12 dolarja. Rast je posledica padajočih zalog surove nafte in naraščajočega povpraševanja po gorivu zaradi močnega neurja s sneženjem na severozahodu ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles