Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi v nov teden z pozitivno rastjo

Azijski trgi v nov teden z pozitivno rastjo
November 25
07:43 2019

Azijske delnice so v ponedeljek uprizorile previdno rast, saj so si vlagatelji upali verjeti v določen napredek v neskončni trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, medtem ko so zadnji dobri gospodarski podatki dolarju omogočili rast v primerjavi z drugimi pomembnimi valutami.

Najširši indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske se je danes okrepil za 0,7 odstotka, s čimer je izbrisal 0,4 odstotno izgubo iz prejšnjega tedna. Glavni japonski borzni indeks Nikkei se je okrepil za 0,7 odstotka, medtem ko so avstralske delnice pridobile 0,5 odstotka.

Terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 so pridobile 0,2 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za vseevropski indeks EUROSTOXX 50 zrasle za 0,6 odstotka.

V soboto je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien dejal, da je sprejem začetnega trgovinskega sporazuma s Kitajsko do konca letošnjega leta še vedno mogoč, čeprav je pri tem opozoril, da Washington ne bo zatiskal oči pred dogajanjem v Hong Kongu.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Komentar dodaja zaskrbljenost, da bi lahko kitajsko zatiranje protivladnih protestov v Hong Kongu še dodatno zapletlo trgovinske pogovore. Prek vikenda so sicer demokratični kandidati v Hong Kongu na volitvah okrožnega sveta v obleganem mestu osvojili veliko večino.

"Dejstvo, da se pogovori še naprej odvijajo, ostaja pozitivno," je dejal Robert Rennie iz družbe Westpac. "Trgi kažejo nekaj znamenj utrujenosti zaradi neprestanih novih komentarjev ameriških uradnikov in nobenih znakov, da bi bil končni dogovor videti verjeten."

Povedal je, da je od načelnega dogovora o prvi fazi sporazuma minilo šest tednov, a sporazum še vedno ni bil sprejet. "Ključno za trge bo zato ali bodo uvozne dajatve, ki pokrivajo približno 156 milijard dolarjev kitajskega blaga, vstopile v veljavo z 15. decembrom ali pa bodo preložene in ali je mogoče sporazum podpisati pred tem datumom, medtem ko mediji namigujejo, da bi bile lahko uvozne dajatve prestavljene, da bi pogajalcem obeh držav ponudili več časa za pogovore."

"Najmanj umazano"

Na valutnih trgih se je dolar v petek podražil, saj je so podatki o ameriški proizvodnji presegli napovedi, medtem ko so številke iz Evropske Unije razočarale.

"Ameriški gospodarski podatki so bili boljši od pričakovanj, kar je spet poudarilo odpornost gospodarstva kljub dodatni upočasnitvi svetovnega gospodarstva, zaradi česar ostajajo ZDA najmanj umazana majica v košari za perilo," je dejal Tapas Stricklandiz Nacional Australia Bank.

"Za podatke iz EU je razvidno nenehno upadanje proizvodnega sektorja, ki se sedaj širi tudi v storitveni sektor, kar je zaskrbljujoče znamenje za svetovno gospodarstvo."

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je v petek pozvala naj vlade evro območja okrepijo domače povpraševanje, potem ko je trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA naglo končala desetletje trajajočo izvozno usmerjeno gospodarsko rast.

Medtem bo predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell danes spregovoril o napovedi za ameriško gospodarstvo.

Evro je proti dolarju izgubil na vrednosti in upadel na nivo 1,102 dolarja, medtem ko se dolar v primerjavi z jenom okrepil na nivo 108,76 jena.

Zlato je ostalo na enaki ravni kot v petek in dosega nivo 1461,2 dolarja za unčo.

Cene nafte so ostale blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh mesecih, k čemur so pripomogla pričakovanja o podaljšanju zmanjšanja proizvodnje držav članic združenja OPEC. Za sod nafte znamke Brent je bilo treba danes odšteti 63,58 dolarja, medtem ko je ameriška lahka nafta dosegla ceno 57,9 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce