Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi z novimi rekordnimi vrednostmi, dolar še naprej izgublja na vrednosti

Azijski trgi z novimi rekordnimi vrednostmi, dolar še naprej izgublja na vrednosti
January 15
08:41 2018

Azijske delnice so v ponedeljek dosegle nove zgodovinsko visoke vrednosti, potem ko je Wall Street podaljšal svoj rekordni niz rasti, medtem ko se je vrednost ameriškega dolarja še naprej zmanjševala, saj so vlagatelji v ceno vključili povečanje tveganja za zaostrovanje monetarnih politik v razvitem svetu. Aktivnost na trgih je bila sicer zaradi počitnic v ZDA nekoliko omejena, kljub temu pa so terminske pogodbe za indeks S&P 500 še vedno zabeležile 0,22 odstotno rast vrednosti.

Najširši azijski borzni indeks družbe MSCI je zrasel za 0,6 odstotka in končno presegel prejšnjo rekordno vrednost iz konca leta 2007. Glavni avstralski borzni indeks je zrasel za 0,2 odstotka, medtem ko je japonski indeks Nikkei pridobil 0,3 odstotka vrednosti.

Cena nafte prvič v zadnjih treh letih prek 70 dolarjev za sod

Delnice na borzi v Hong Kongu so pridobile 0,9 odstotka vrednosti in dosegle nov rekordni nivo. Vlagatelji so bili optimistični, da bodo podatki o kitajskem bruto družbenem proizvodu za zadnje lansko četrtletje, ki bodo objavljeni v četrtek, pokazali na vsaj 6,7 odstotno rast drugega največjega gospodarstva na svetu.

Wall Street je bil znova na pohodu, saj se je sezona objave četrtletnih zaslužkov podjetij začele z dobrimi rezultati iz strani bank in močno prodajo na drobno, kar je dvignilo optimizem vlagateljem, ko je govora o gospodarski rasti.

Indeks Dow Jones je prejšnji teden tako pridobil 2 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 1,8 odstotka, indeks S&P 500 pa je pridobil 1,6 odstotka vrednosti. Indeksa S&P 500 in Nasdaq sta v devetih trgovalnih dneh v letu 2018 dosegla osem novih rekordnih nivojem, medtem ko je indeks Dow Jones dosegel šest novih viškov.

Padec vrednosti dolarja

Dolar tudi v ponedeljek ni kazal znakov odboja, namesto tega je v premerjavi z svežnjem najbolj pomembnih svetovnih valut izgubil na vrednosti in se znižal na nivo 90,839 točke. Na drugi strani je evro v primerjavi z dolarjem, pri razmerju 1,2203 dolarje za evro, dosegel najvišji nivo v zadnjih treh letih.

Enotna valuta je pridobila na vrednosti zaradi špekulacij, da bodo oblikovalci politik pri Evropski centralni banki začeli z zmanjševanjem svoje ogromne kampanije monetarnih spodbud. Pri rasti so pomagale tudi novice, da se stranka nemške kanclerke Angele Merkel (CDU) in socialdemokrati (SD), vse bolj gibljejo proti uradnemu začetku koalicijskih pogajanj.

Zlato je s ceno 1338,34 dolarja za unčo, ostalo blizu v petek doseženega štirimesečnega viška.

Cene nafte so se po šestih zaporednih trgovalnih sejah rasti nekoliko znižale. Cena soda nafte znamke Brent se je tako znižala za 3 cente na 9,84 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod ameriške lahke nafte odšteti 64,38 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce