Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi zaradi zaskrbljenosti glede nove seva virusa danes krepko v rdečem

Azijski trgi zaradi zaskrbljenosti glede nove seva virusa danes krepko v rdečem
January 21
07:34 2020

Azijske delnice so v torek doživele nenaden obrat na slabše, saj se stopnjuje zaskrbljenost zaradi novega seva koronavirusa na Kitajskem, ki je na trgih sprožil velik odpor do tveganih naložb. Varne obveznice in jen so pridobile na vrednosti, potem ko so se vlagatelji spomnili na gospodarsko škodo, ki jo je v letu 2003 pustil virus SARS, zlasti, ker je trenutno Kitajska v času praznovanja lunarnega novega leta med katerim domov potuje na stotine milijonov ljudi.

"Gre za dovolj pomembno dogajanje, da bodo trgi razvoj dogodkov budno spremljali, saj bi v primeru krize prišlo do velikega udarca za letalsko industrijo in lokalen turizem," je dejal Stephen Innes iz družbe AxiCorp.

Zaradi premika razpoloženja je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske danes izgubil 1 odstotke vrednosti, medtem ko je glavni Hongkonški borzni indeks Hang Seng, ki je močno trpel ob izbruhu virusa SARS, izgubil 2 odstotka vrednosti.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je izgubil 0,8 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni borzni indeks na borzi v Šanghaju upadel za 1,5 odstotka. Previdnost se je širila tudi na terminske pogodbe za indeksa S&P 500, ki so upadle za 0,4 odstotka in evropski delniški indeks EUROSTOXX 50, ki so izgubile 0,3 odstotka vrednosti.

Dragocenejši od zlata: Zakaj paladij tako pridobiva na vrednosti?

Vlagatelji so so se že zaščitili potem, ko je Mednarodni denarni sklad znižal svoje napovedi za svetovno gospodarsko rast, kar je bila predvsem posledica presenetljive močne upočasnitve v Indiji ter drugih rastočih trgih.

Nekaj olajšanja so sicer trgi doživeli potem ko sta ameriški predsednik Donald Trump in njegov francoski kolega macron dosegla premirje glede predlaganega digitalnega davka v Franciji. Po virih iz francoske diplomacije naj bi se tako strinjala, da v letošnjem letu ne bosta uvajala uvoznih dajatev na blago drug drugega.

Trump bo kasneje danes govoril na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, kjer bodo na dnevnem redu trgovina in uvozne dajatve. V včeraj objavljenem tvitu je Trump dejal, da bo v ZDA prinesel "nazaj dodatnih sto milijard dolarjev! Zdaj smo v vesolju številka ena, z veliko razliko!"

Pri Japonski centralni banki vse stabilno

Japonska centralna banka je za zvišanje napovedi gospodarske rasti, po svojem današnjem srečanju navedla zmanjšanje trgovinskih napetosti. Kot je bilo široko pričakovano je banka svoje kratkoročne obrestne mere ohranila pri negativni 0,1 odstotni stopnji in se zavezala, da bodo obrestne mere za 10 letne državne obveznice usmerila proti 0 odstotkom.

Japonski jen je medtem pridobil na vrednosti in v razmerju do dolarja prišel do nivoja 109,92 jena. Evro je na drugi strani proti dolarju ohranil nivo in je vreden 1,1092 dolarja.

Cena zlata se je povzpela do 1566,71 dolarja za unčo, kar je pomik proti sedemletnemu vrhu, ki je v prejšnjem tednu dosegel 1610,9 dolarja za unčo.

Cene nafte so medtem oklevale, saj se je medtem razširila nevarnost prekinitve dobave nafte iz Libije. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 31 centov na 64,89 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 58,49 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles