Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so že preboleli šok ob zmagi Donalda Trumpa

Azijski trgi so že preboleli šok ob zmagi Donalda Trumpa
November 10
08:15 2016

Azijski delniški trgi so danes po krepkih padcih v sredo, ki so bili posledica zmage Dolanda Trumpa na ameriških volitvah, vse izgubljeno ponovno pridobili nazaj. Četrtkovo okrevanje sledi včerajšnji rasti Evropskih in Ameriških borznih trgov, saj se razpad trga, ki so ga mnogi napovedovali vendarle ni uresničil.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako poskočil kar za 6,7 odstotka in več kot pridobil vse včerajšnje izgube. Hong Kongški indeks Hang Seng je pridobil 2,1 odstotka vrednosti, medtem ko je avstralski indeks ASX zrasel za 3,3 odstotka.

Azijski trgi po zmagi Donalda Trumpa v rdečem

Trgovalci so sicer včeraj v veliki večini pričakovali, da bo Hillary Clinton premagala Donalda Trumpa in postala prva predsednica ZDA v zgodovini. Zmaga Trumpa je sicer v začetku denar pognala v varna zatočišča, kot so zlato in japonski jen. A kljub padcem v Aziji so vsi glavni ameriški trgi včeraj pridobili na vrednosti in trgovalni dan zaključili z več kot 1 odstotno rastjo.

"Vlagatelji včeraj niso bili pripravljeni tvegati, a ko so videli, da so Američani optimistični in vlagajo brez zavor, tudi oni niso več odlašali z spremembo svojih pozicij," je povedal Takuja Takahaši iz družbe Daiwa Securities v Tokiju. "Nekateri vlagatelji si sedaj gotovo sedaj pravijo, da sploh nebi smeli prodajati svojih vrednostnih papirjev."

Umirjanje nervoze

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones dan zaključil 1,4 odstotka višje pri 18.589,69 točke. Indeks S&P 500 je pridobil 1,11 odstotka, enako rast pa je dosegel tudi tehnološki indeks Nasdaq.

Londonska borza je trgovalni dan začela z 2 odstotnim padcem vrednosti, a se je tekom dneva vrnila v zeleno območje in dan zaključila z 1 odstotno rastjo. Francoski indeks Cac je dosegel 1,5 odstotno rast, enako rast pa je dosegel tudi glavni Nemški borzni indeks Dax. Vrednost je skozi celoten dan pridobival tudi ameriški dolar, ki je rasel tudi med današnjim trgovanjem v Aziji.

Kathleen Brooks, iz družbe City Index je mnenja, da je Trumpov govor ob zmagi na volitvah, v katerem je pozval k enotnosti države, pomagal pomiriti nervozo na trgih.

Glavni ekonomist pri družbi IHS Markit, Nariman Behravesh je dejal: "Po začetnem šoku, se je zdelo, da so vlagatelji mnenja, da bi lahko bila Trumpova administracija za ameriška podjetja dobra novica, saj naj bi znižali davke in zmanjšali regulativna bremena".

Hkrati je dodal, da je Trump sicer obelodanil več širših ekonomskih politik, vključno z znižanji obdavčitev pravnih oseb in ponovnimi pogajanji glede trgovinskih sporazumov, vseeno pa ni jasno koliko od teh ukrepov bo v resnici zaživelo. "Tako kot v preteklosti, je tudi sedaj neznano koliko od obljub med volilno kampanijo se bo preoblikovalo v dejanske politične pobude," je še dodal.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce