Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi in ameriške terminske pogodbe danes v rdečem

Azijski trgi in ameriške terminske pogodbe danes v rdečem
March 06
07:15 2020

Azijske delnice in ameriške delniške terminske pogodbe so v petek izgubljale na vrednosti, saj so se motnje v poslovanju zaradi izbruha koronavirusa poslabšale, to pa je povečalo strah pred dolgotrajno upočasnitvijo svetovnega gospodarstva. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes upadel za 2,1 odstotka, medtem ko je glavni japonski delniški indeks Nikkei 225 izgubil 2,94 odstotka vrednosti. Avstralske delnice so upadel za 2,44 odstotka.

Enakemu trendu bo kot kaže sledila tudi Evropa, saj so terminske pogodbe za najpomembnejše evropske indekse upadle za približno 2 do 2,5 odstotka.

Terminske pogodbe za ameriške delnice so po zgodnji rasti izgubile 1,21 odstotka vrednosti.

Donosi na ameriške 10 letne državne obveznice so padli na rekordno nizko raven, potem ko so vlagatelji povečali stave, da bo Ameriška centralna banka po presenetljivem znižanju obrestnih mer za 50 bazičnih točk sprejela nove olajševalne ukrepe, s čimer želijo preprečiti nadaljnje širjenje razlik v donosnosti obveznic.

Ameriška centralna banka se je nenapovedano odločila za znižanje obrestnih mer

Hitro padajoči donosi so zmanjšali vrednost dolarja, ki je v primerjavi z jenom upadel na najnižje nivoje v zadnjega pol leta, medtem ko je v primerjavi z švicarskim frankom dosegel najnižje nivoje v zadnjih dveh letih.

Cene nafte so se znižale, ker prihaja do strahov, da se proizvajalke nafte izven skupine OPEC ne bodo strinjale z zmanjšanjem proizvodnje, kljub temu, da se svetovno povpraševanje po energentih zmanjšuje.

Medtem se je širjenje koronavirusa v večini Evrope in Severne Amerike pospešilo, vlagatelji, ki so nekoč virusu pripisovali majhen vpliv, ki bo veliki meri omejen na Azijo pa zdaj ocenjujejo tveganja, kar pomeni več volatilnosti na finančnih trgih.

"Glede na hitrost ameriške inflacije, so donosi obveznic prenizki, zato sedaj zagotovo nočem kupovati državnih obveznic," je dejal Ayako Sera iz družbe Sumitomo Mitsui Trust Bank v Tokiju. "A dejstvo, da ljudje obveznice vseeno kupujejo, kaže na močno željo po begu pred tveganji. Gre za paniko."

Kitajski delniški indeks CSI 300 je upadel za 1,21 odstotka, medtem ko so delnice na borzi v Hong Kongu izgubile 2,12 odstotka vrednosti.

Vse več motenj v poslovanju družb

Včeraj je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 izgubil 3,39 odstotka vrednosti, skupno pa je indeks od rekordnih nivojev doseženih 19. februarja upadel že za več kot 10 odstotkov, prejšnji teden pa so izgube dosegle najvišje procente po oktobru leta 2008 in začetku svetovne finančne krize.

Uradniki in podjetja v Veliki Britaniji, Franciji,Italiji in ZDA se spopadajo s stalnim porastom virusnih okužb, ki so v nekaterih primerih sprožile bankrot družb, evakuacije pisarn in panično kupovanje vsakodnevnih potrebščin.

Virus podoben gripi se je pojavil ob koncu lanskega leta v osrednjem kitajskem mestu Wuhan in se od tam razširil v več kot 80 držav sveta. Do sedaj je virus sicer terjal zgolj 3000 življenj, kljub upočasnitvi okužb na Kitajskem, pa vse več držav po svetu kaže svojo nepripravljenost s spopadanjem z širjenjem virusa.

Omejitve potovanj in zaprtje tovarn, s katerimi se oblasti bojujejo proti širjenju virusa boso sicer močno pritisnile na globalno gospodarsko rast.

Številni vlagatelji danes čakajo na ameriške podatke o novem zaposlovanju. Nedavni podatki za ameriško gospodarstvo so bili spodbudni, vseeno pa bo zaskrbljenost zaradi epidemije zelo verjetno zasenčila kakršnekoli znake močnega trga delovne sile.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem ohranil stabilni nivo pri ravni 1,1232 dolarja. Trgi v evrskem območju pa so pri tem že všteli 93 odstotno možnost, da bo Evropska centralna banka naslednji teden za 10 bazičnih točk znižala obrestne mer, ki so trenutno pri -0,5 odstotka.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 1,12 odstotka na 49,43 dolarja za sod, medtem ko se je ameriška lahka nafta pocenila za 1,13 odstotka na 45,38 dolarja za sod. Padci cen so posledica zaskrbljenosti, da bo izbruh koronavirusa zmanjšal povpraševanje po tej surovini.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce