Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Banka HSBC je kljub trgovinskim vojnam previdno optimistična glede svoje rasti

Banka HSBC je kljub trgovinskim vojnam previdno optimistična glede svoje rasti
August 07
06:28 2018

Banka HSBC je dejala, da je "previdno optimistična" glede globalne rasti, medtem ko je objavila 4,6 odstotno povečanje dobička pred obdavčitvijo v prvi polovici leta 2018. Iz banke so sporočili še, da ostajajo azijska gospodarstva trdna, kljub naraščanju trgovinskih napetosti med Kitajsko in ZDA.

Poleg tega so dejali, da se njihovi načrti za izredne razmere po Brexitu niso spremenili, kljub naraščajočim opozorilom, da se bo izstop zgodil brez sporazuma.

Kitajska po najnovejših ameriških grožnjah načrtuje uvedbo svojih dajatev

HSBC je največja banka v Evropi, vseeno pa je Aziji njihov daleč največji trg. Banka, ki s svojimi delnicami kotira na borzi v Hong Kongu je v prvem polletju ustvarila dobiček pred obdavčitvijo v višini 9,3 milijarde evrov. To je približno 450 milijonov evrov več kot v enakem lanskem obdobju.

ZDA in Kitajska sta druga proti drugi v juliju uvedli uvozne dajatve, od takrat naprej pa se je trgovinski spor samo še povečal. Vseeno pa je glavni izvršni direktor banke John Flint dejal, da je banka kljub protekcionistični retoriki "zelo optimistična" glede obetov za rast Kitajske.

"Če bo prišlo do polnokrvne vojne, bo seveda le ta vplivala na naše poslovanje," je dejal. "A ob istočasnem priznavanju te potencialne grožnje, do sedaj nismo videli nobenega vpliva na naše poslovanje".

Robusten načrt

Dodal je: "Ocenjevanje vpliva trgovinskih vojn je zelo zahtevno opravilo... Obstaja možnost, da se bo Kitajski BDP zaradi njih nekoliko znižal, a zaenkrat je prezgodaj, da bi to vedeli zagotovo."

Pri banki so dejali, da imajo vzpostavljen "robusten načrt" ukrepov v primeru izrednih razmer, v primeru izstopa Velike Britanije iz EU, brez da bi država izstopila iz regulativnih okvirjev bloka.

V zadnjih tednih je več ministrov britanske vlade opozorilo, da se je povečala možnost, da Velika Britanija pred izhodom iz EU ne bo uspela doseči trgovinskega sporazuma.

Vseeno so pri banki dejali, da ostaja njihova vsota denarja v primeru brexita brez trgovinskega sporazuma enaka kot prej.

Rezultati banke so pokazali "močan napredek" pri izdaji novih kreditnih kartic v prvi polovici leta, še posebej na Kitajskem, kjer so izdali 221,000 kreditnih kartic, medtem ko so jih v Veliki Britaniji 282,000. Vseeno je banka več denarja porabila za najemanje osebja in razširitev svojih digitalnih zmožnosti, zato so se njihovi stroški povečali za 6 odstotkov na 15,2 milijarde evrov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles