Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Banka HSBC po obtožbah o pranju denarja in podpori kitajskim komunistom v hudih težavah

Banka HSBC po obtožbah o pranju denarja in podpori kitajskim komunistom v hudih težavah
September 21
06:49 2020

Cena delnic banke HSBC se je na borzi v Hong kongu zaradi obtožb o pranju denarja znižala na najnižjo raven po letu 1995. HSBC je namreč goljufom dovoljila, da so po vsem svetu nakazovali na milijone dolarjev, tudi potem, ko so izvedeli, da gre za prevare, so pokazali tajni podatki.

Banka s sedežem v Veliki Britaniji se sooča z večimi pritiski med katerimi so politične napetosti v Hong Kongu, kjer poizkuša kitajska komunistična partija uničiti demokracijo in posledicami pandemije kitajskega koronavirusa.

V ponedeljek so delnice HSBC med azijskim trgovanjem upadle za več kot 4 odstotke in vredne že manj kot 30 hongkonških funtov, medtem ko se njihov propad nadaljuje. Samo v letošnjem letu, so delnice banke, ki kotirajo tudi na borzi v Londonu, izgubile že približno 50 odstotkov vrednosti.

Warren Buffett se je odločil za naložbe v japonska podjetja

Medtem ko ima HSBC svoj sedež v Londonu, pa več kot polovico vsega svojega dobička ustvarijo v azijskem finančnem središču Hong Kong. Njihova vloga pri goljufiji v višini 80 milijonov dolarjev je podrobno opisana tajnih dokumentih, ki so ušli v javnost pod imenom FinCEN datoteke.

HSBC je omenjeni denar prek svojega ameriškega podjetja v leti 2013 in 2014 preselila na račune banke v Hong Kongu. Pri banki so sicer dejali, da so vedno izpoljnevali svoje zakonske dolžnosti glede poročanja o takšni dejavnosti.

Več pritiskov

Pred razkritjem datotek se je sicer banka na večih frontah že znašla pod pritiskom, kar je oslabilo ceno njihovih delnic.

Največja evropska banka je tako za odpis slabih posojil na stran že shranila med 8 in 13 milijard dolarjev, saj pričakuje množične bankrote podjetij in ljudi, ki ne bodo uspeli odplačati svojih obveznosti zaradi pandemije kitajskega korona virusa.

V avgustu je banka poročala o 65-odstotnem padcu dobička pred obdavčitvijo v prvi polovici letošnjega leta, ki je znašal 4,3 milijarde dolarjev, kar je bilo mnogo več od pričakovanj analitikov.

Banka se je poleg tega znašla v politični bitki zaradi svoje podpore kitajski komunistični oblasti pri sprejemu uničujočega zakona o nacionalni varnosti v Hong Kongu, ki kitajskim oblastem omogoča neovirane aretacije ljudi, ki jih komunistična oblast označi za nevarne. Omenjeni zakon je sicer močno kritizirala večina zahodnega sveta vključno z ZDA.

Zmanjševanje stroškov

HSBC trenutno nadaljuje z velikim procesom prestrukturiranja svojega globalnega bančnega poslovanja.

Izvršni direktor banke Noel Quinn, ki je mesto uradno prevzel v marcu je dejal, da se bo banka še naprej osredotočala na svoje poslovanje v Aziji, saj njihovo poslovanje v Evropi ni dobičkonosno.

Quinn je dejal, da bo banka pospešila svoj načrt za prestrukturiranje, ki vključuje tudi odpustitev 35,000 zaposlenih. Britanska banka Standard Chartered, ki je bila prav tako imenovana v pobeglih dokumentih, je prav tako zabeležila padec svojih delnic, ki kotirajo na borzi v Hong Kongu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles