Finančni trgi

Prispevki

Banka Slovenija se je ‘zmotila’ za 105 milijonov evrov

Banka Slovenija se je ‘zmotila’ za 105 milijonov evrov
March 21
11:35 2013

Banka Slovenija je objavila popravljene podatke o izgubi bank, ki je kar 105 milijonov evrov večja od prvih ocen.

Slovenske banke so lani po popravljenih podatkih Banke Slovenije (BS) ustvarile kar 768,7 milijona evrov izgube pred davki, kar je skoraj 105 milijonov evrov več kot v predhodni oceni. Izguba po davkih je medtem znašala 748,6 milijona evrov, kar je prav tako skoraj 105 milijonov evrov več, kot se je sprva ocenjevalo.

BS tudi poroča o precej višjih neto oslabitvah in rezervacijah od prvotnih ocen. Lani so dosegle 1,592 milijarde evrov, medtem ko so bile predlani pri 1,207 milijarde evrov. Po prvih ocenah so bile lanske neto oslabitve in rezervacije okoli 1,482 milijarde evrov.

Izgube že tretje leto

Bančni sistem ima izgubo že tretje leto zapored, na negativni poslovni izid pa kljub pozitivnemu januarju, ko so banke poročale o 10 milijonih evrov dobička pred davki, kaže tudi letos.

Je še varno imeti depozite v naši največji banki?

Banke so sicer lani poročale o višjih bruto dohodkih, ki so po najnovejših podatkih BS-ja znašali 1,566 milijarde evrov, kar je 8,2 odstotka več kot v 2011. Čiste obresti so bile z 886,2 milijona evrov za 12,8 odstotka nižje kot v 2011, neobrestni prihodki pa so bili po drugi strani s 679,7 milijona evrov za 58,3 odstotka višji kot predlani.

Bilančna vsota bank se še naprej krči. Januarja je bila tako s 46,04 milijarde evrov za 6,6 odstotka manjša kot januarja lani.

Rast nedonosnih terjatev bank se je na prehodu v leto 2013 po besedah BS-ja umirila. Januarja so nedonosne terjatve bank znašale 14,6 odstotka razvrščenih terjatev bank, kar je za 3,4 odstotne točke več kot ob koncu 2011 in za 0,2 odstotne točke več kot decembra lani. Pri podjetjih je ta delež konec januarja znašal 24,2 odstotka, kar je 5,7 odstotne točke več kot decembra predlani.

Izstopajo terjatve do gradbeništva

Po višini deleža nedonosnih terjatev izstopajo terjatve do gradbeništva, po dinamiki njegovega naraščanja pa terjatve do podjetij iz dejavnosti finančnega posredništva in nedenarnih finančnih institucij, kamor se uvrščajo holdingi

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles