Finančni trgi

Prispevki

Banke bentijo: Država vam je z novo davčno rešitvijo podražila posojila!

Banke bentijo: Država vam je z novo davčno rešitvijo podražila posojila!
March 03
16:17 2010

Zadnja sprememba zakona o davčnem postopku naj bi bankam za četrtino podražila zadolžitev v tujini, finančno ministrstvo miri.

Če poenostavimo: dražje bo banka vire dobila, dražje jih bo posojala, kar v zdajšnjih razmerah našemu gospodarstvu ne koristi. Že zdaj slovenske banke za posojila podjetjem zaračunavajo ene najvišjih obrestnih mer na evrskem območju, kar kaže tudi graf.

"Tuji vlagatelji seveda niso pripravljeni prevzemati tveganja iz morebitnih obdavčitev obresti, zato je standard tako imenovana klavzula gross-up. Ta pomeni, da mora izdajatelj plačati ustrezno večji znesek, tako da prejemnik obresti po odtegljaju davka prejme enak znesek, kot če odtegljaja ne bi bilo," pravi Valenčič in svari, da je pri tem celo mogoče dvojno okoriščanje prejemnika obresti, saj ima ta možnost, da od Republike Slovenije zahteva, da mu vrne znesek, ki je bil sicer odtegnjen v breme izdajatelja.

Udarilo bo tudi banke, ki obveznice že imajo

Čeprav banke naštevajo črne scenarije, pa še čakajo na ustrezne odgovore in pojasnila davčnih organov. Čakajo tudi na Factor banki, ki je nameravala že februarja v tujini prodati za 100 milijonov evrov obveznic z državnim poroštvom. "Ko jih bomo dobili, se bomo odločali o nadaljnjih korakih pri izdaji obveznic. Ne glede na to pa bo davek, če bo ta ureditev obveljala, tudi brez novih izdaj neposredno vplival na podražitev posojil. Bankam, ki že imajo obveznice na tujih trgih, se bodo viri ustrezno podražili," svari Valenčič.

Več si preberite na Finance.si tukaj.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce