Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Barcelona si želi postati najbogatejši nogometni klub na svetu

Barcelona si želi postati najbogatejši nogometni klub na svetu
November 17
08:31 2016

Španski nogometni velikan Barcelona je z japonskim spletnim trgovcem Rakuten podpisala sponzorsko pogodbo po kateri bodo za napis na majicah prejeli 54 milijonov evrov na leto. Gre za eno od največjih sponzorskih pogodb za nogometne majice v zgodovini, s čimer bi lahko Barcelona postala bogatejša od Reala Madrid, ki je trenutno najbogatejši nogometni klub na svetu.

Pogodba bo vstopila v veljavo v sezoni 2017-18 in bo trajala štiri leta. V času pogodbe bo klub zaslužil vsaj 216 milijonov evrov, dodaten denar pa bodo prejeli v primeru osvojitve španskega prvenstva ali Lige prvakov.

Nogometna Premier League je lani ustvarila nove rekordne prihodke

"Ta sporazum nas postavlja v ospredje sponzorstev športnih klubov, kar je bil vedno eden od ciljev trenutne uprave kluba," je dejal predsednik Barcelone, Josep Maria Bartomeu. Dodal je, da so se pogajanja začela v letu 2015 na večerji v San Franciscu, ki jo je organiziral Barcelonin obrambni igralec Gerard Pique, ki je prijatelj z predsednikom in izvršnim direktorjem družbe Rakuten, Hirošijem Mikitano.

Dogovor z Rakutenom ima odprto klavzuro za podaljšanje sodelovanja, na peto leto. Družba Rakuten je sicer največji spletni trgovec v državi in na Japonskem zaposluje več kot 13,000 ljudi, prihodki družbe v prvih devetih mesecih letošnjega leta, pa so dosegli 14 milijard evrov. Družba je že lastnik japonskega nogometnega kluba Vissel Kobe in baseball moštva Tohuku Rakuten Golden Eagles.

Barcelona, ki ima v svojih vrstah svetovne zvezde nogometa, kot so Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar, bo od leta 2018 postala še bogatejša, saj bo klub podpisal novo 10 letno pogodbo z ameriških opremljevalcem Nike, ki naj bi jim na leto prinesla kar 155 milijonov evrov.

Katalonski klub je svojo prvo sponzorsko pogodbo sprejel šele leta 2006, ko so podpisali pogodbo z Unicefov, a tudi takrat so sami darovali sredstva v dobrodelne namene. Nato je klub v letu 2010 le sprejel odločitev za sponzorje na majicah, ko so z Qatar Fundationom podpisali 30 milijonov evrov na leto vredno pogodbo, ki je bila v tistem času najbolj donosna tovrstna pogodba v zgodovini nogometa.

Izjemno rast oglaševanja in naložb v nogometu je predvsem posledica mednarodnih televizijskih prenosov, tako je naprimer Manchester United podpisal pogodbo z ameriškim izdelovalcem avtomobilov Chevrolet, ki jim bo navrgla 55 milijonov evrov na leto, za obdobje sedmih let, poleg tega pa bodo od družbe Adidas za nošenje njihovih dresov prejeli še 86 milijonov evrov na leto.

Dodaten denar bo Barceloni pomagal pri načrtovani širitvi svoje stadiona Nou Camp, ki naj imel v novi izvedbi 105,000 sedežev.

Po letošnji lestvici družbe Deloitte je najbogatejši nogometni klub na svetu madridski Real, sledijo pa FC Barcelona in Manchester United.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce