Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bayer bo odpustil 12,000 delavcev in odprodal del poslovanja

Bayer bo odpustil 12,000 delavcev in odprodal del poslovanja
November 30
07:20 2018

Kemijski velikan Bayer namerava prodati blagovne znamke, vključno z izdelki za nego nog dr. Scholl in sončno kremo Coppertone, kar je del nižanja stroškov, ki vključuje približno 12,000 zaposlenih, potem ko je družba lani prevzela ameriško podjetje Monsanto.

Rezi bodo vplivali približno na desetino vseh zaposlenih v družbi po svetu, "znatno število" pa bo prizadetih tudi v Nemčiji. Poleg tega namerava Bayer odprodati tudi svojo divizijo za zdravljenje živali, ki bi jim lahko prinesla do 7 milijard evrov kapitala.

FED namignila na možnost manj dvigov obrestnih mer

Delnice nemškega farmacevtskega velikana so sicer letos izgubile več kot tretjino vrednosti. Vlagatelji se bojijo predvsem posledic približno 9000 tožb, vloženih zaradi rakotvornih učinkov Monsantovih herbicidov.

V avgustu so tako delnice Bayerja krepko izgubile na vrednosti, saj je sodišče v ZDA razsodilo, da je spojina glifosat, povezana z nastankom rakov. To spojino za katero pri Bayerju trdijo, da je varna, je moč najti v Monsantovih izdelkih Roundup in RangerPro.

Podjetje je sicer družbi Dr Scholl in Copperstone kupilo pred štirimi leti, ko je prevzelo enoto družbo Merck's za 14 milijard dolarjev.

Enota se trenutno spoprijema z padajočimi prihodki, saj so ameriški potrošniki v veliki meri presedlali na spletno nakupovanje in cenejše blagovne znamke.

Poleg tega pri Bayerju iščejo tudi kupca za 60 odstotni delež v nemškem ponudniku storitev pri proizvodnji kemičnih izdelkov Currenta.

66 milijard dolarjev težka združitev z Monsantom v letu 2016 je ustvarila največje svetovno podjetje na področju semen in pesticidov.

Po odločitvi za prodajo svojih dejavnosti na področju zdravstvenega varstva živali, se bo Bayer osredotočil samo še na zdravila, zdravje potrošnikov in znanost o pridelkih.

Izvršni direktor Bayerja Werner Baumann je dejal: "Te spremembe so potrebne in postavljajo temelje za Bayer, ki bo izboljšal svojo učinkovitost in agilnost." Zaradi zmanjšanja števila delovnih mest in prodaje, naj bi družba privarčevala več kot 4 milijarde evrov

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce