Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bela hiša: Nova prodaja Huaweiju bo obsegala samo široko dosegljive proizvode

Bela hiša: Nova prodaja Huaweiju bo obsegala samo široko dosegljive proizvode
July 01
06:32 2019

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da dovoli razširitev prodaje ameriške tehnologije kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei, bo veljala samo za izdelke, ki so na voljo po vsem svetu, medtem ko bo najobčutljivejša oprema še naprej predmet omejitev, je v nedeljo dejal najvišji pomočnik v Beli hiši.

"Vse kar se bo zgodilo je to, da bo ministrstvo za trgovino dodelilo nekaj dodatnih licenc, na področjih kjer obstaja splošna razpoložljivost delov", ki jih družba potrebuje, je v nedeljo dejal predsednik nacionalnega ekonomskega sveta Larry Kudlow.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca junija

Zlasti ameriški izdelovalci mikročipov "prodajajo izdelke, ki so na voljo v drugih državah... Tu ne gre za splošno amnestijo... Skrb za nacionalno varnost bo stala še naprej naša glavna prioriteta," je dejal.

Delna odprava omejitev za Huawei je bil ključni element sporazuma, ki je bi prek vikenda sklenjen med Donaldom Trumpom in kitajskim kolegom Ši Jinpingom, s katerim sta državi ponovno odprli zastala trgovinska pogajanja med državama.

Dogovor je sicer prejel dvostransko kritiko iz senata, kjer so senatorji izrazili zaskrbljenost glede tesnih povezav Huaweija s kitajskimi obveščevalnimi agencijami, ki bi lahko izkoristile globalno distribucijo svoje tehnologije.

"Če gre za veliko koncesijo Huaweiju, bo prišlo do veliko upora," je dejal republikanski senator iz Južne Karoline, Lindsay Graham.

Huawei, ki je največji svetovni izdelovalec telekomunikacijske opreme in drugi največji izdelovalec pametnih telefonov, zanika, da bi njegovi izdelki predstavljali varnostno grožnjo in se poizkuša boriti proti ameriškim sodiščem, saj je družbo Washington prejšnji mesec uvrstil na svojo črno listo, ko gre za izvoz. Kudlow je dejal, da bo družba tudi v naprej še vedno na tem seznamu.

Hkrati je dodal, da bodo širši pomisleki glede Huaweija del ponovnih trgovinskih pogajanj med državama. Poleg tega dogovor prek vikenda o tej zadevi "ni zadnja beseda".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce