Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bela hiša ob poslabšanju stanja na trgu delovne sile razmišlja o dodatni pomoči za prebivalstvo

Bela hiša ob poslabšanju stanja na trgu delovne sile razmišlja o dodatni pomoči za prebivalstvo
May 11
06:08 2020

Bela hiša je začela v Kongresu z neformalnimi pogovori z republikanci in demokrati o tem kaj vključiti v nov krog zakonodaje o pomoči ob izbruhu pandemije kitajskega virusa, so včeraj sporočili uradniki, medtem ko so napovedali nadaljnjo izgubo delovnih mest v prihodnjih mesecih v ZDA.

Uradniki v administraciji predsednika Donalda Trumpa, vključno z finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom in gospodarskim svetovalcem Bele hiše Larryem Kudlowom, so dejali, da se z zakonodajalci pogovarjajo o vprašanjih, vključno z potencialno pomočjo zveznim državam, katerih finance je pandemija opustošila.

Še en gospodarski svetovalec Bele hiše, Kevin Hassett je dejal, da bi prihodnja zakonodaja lahko vključevala pomoč v hrani za Američane, ki se spopadajo z pomanjkanjem le te sredi široke izgube delovnih mest, ki je prizadela osebne finance mnogih ljudi.

Zahtevke za čas brezposelnosti je v ZDA oddala že skoraj petina vse delovne sile

Medtem ko naj bi demokrati, ki imajo večino v predstavniškem domu svojo novo zakonodajo predstavili ta teden, je Bela hiša sporočila, da se s prejetjem nove zakonodaje ne mudi.

"Vzemimo si še nekaj tednov za razmislek," je za medije dejal Steven Mnuchin.

Ameriški kongres je od začetka marca sprejel predloge zakonov, ki so za boj proti pandemiji namenili kar tri bilijone dolarjev, vključno z denarjem davkoplačevalcev za posameznike in podjetja, namenjenim pomoči pri gospodarskih učinkih, ki med drugim vključujejo tudi skoraj 15 odstotno brezposelnost v aprilu, kar je stopnja brezposelnosti, ki jo ZDA niso videle vse od velike depresije v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

"Preprosto želimo poskrbeti, da bomo pred skokom v porabo na bilijone dolarjev davkoplačevalskega denarja, to storimo previdno," je dejal Mnuchin. "Bili smo zelo jasni, da stvari ne bomo počeli zgolj zaradi reševanja držav, ki so bile slabo upravljane."

Pritisk za nadaljnje ukrepanje se bi lahko kratkoročno povečal, če se bo gospodarska slika še naprej poslabševala.

Svetovalec Hassett je tako dejal, da bi lahko brezposelnost v državi maja ali junija dosegla več kot 20 odstotkov, predenj se bo gospodarstvo premaknilo, v kar so uradniki označili za "robustno okrevanje" ob koncu letošnjega leta.

Nekateri ekonomisti so sicer mnenja, da aprilska brezposelnost, ki jo je objavilo ministrstvo za delo, ne beleži popolne slike.

Na vprašanje, ali bi se lahko sedaj država soočala z "realno" stopnjo brezposelnosti na nivoju okrog 25 odstotkov, je Mnuchin odgovoril: "To je povsem mogoče." Takšna stopnja sicer vključuje tudi ljudi, ki so izgubili delovno mesto in sedaj aktivno ne iščejo nove zaposlitve in ljudi, ki veljajo za podzaposlene.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles