Finančni trgi

Prispevki

Bernanke ni nakazal novih ukrepov Federal Reserve

Bernanke ni nakazal novih ukrepov Federal Reserve
September 09
06:46 2011

Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke danes v govoru Ekonomskemu klubu Minnesote v Minneapolisu ni nakazal morebitnih novih ukrepov za vzpodbujanje gospodarske rasti in zmanjšanje brezposelnosti. Je pa predsednik Federal Reserve izrazil presenečenje nad zadržanostjo potrošnikov.

Amerika ne tiska preveč dolarjev

Bernanke je dejal, da je presenečen, ker so potrošniki s svojo porabo še vedno izjemno zadržani dve leti po uradnem koncu recesije. Priznal je sicer, da jih teži visoka stopnja brezposelnosti, ki je avgusta znašala 9,1 odstotka, nadaljevanje padanja cen stanovanj in hiš, visoko breme starega dolga in začasna rast cen energije. Kljub temu pa se mu zdi, da so gospodinjstva preveč previdna pri porabi.

V govoru je med drugim zavrnil nevarnost inflacije in dejal, da se bo ta v naslednjih mesecih umirila, saj bodo minile posledice začasnih dejavnikov, kot so bile motnje v dobavah zaradi potresa in cunamija marca na Japonskem, cene energije pa so se že malce unesle.

Odbor za odprti trg Federal Reserve (FOMC) se znova sestane 20. in 21. septembra, ko spet ne bo spreminjal obrestnih mer, saj je že po zadnjem zasedanju 9. avgusta sporočil, da bodo te ostale izjemno nizke najmanj do sredine leta 2013. Ključna obrestna mera je že skoraj tri leta na med 0 do 0,25 odstotka.

Ameriška gospodarska rast je bila v prvem polletju le 0,7-odstotna, avgusta pa delodajalci niso odprli novih delovnih mest. Bernanke je pri tem opozoril, da lahko pretiravanje z varčevalnimi ukrepi za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja na kratki rok dodatno zajezi okrevanje.

Kaj bo sredi septembra storil FOMC Bernanke ni napovedal. Povedal je le, da bodo storili vse kar je v njihovi moči za vzpodbudjanje rasti in zmanjšanje stopnje brezposelnosti. Po njegovem govoru so se delnice na Wall Streetu pocenile, obveznice pa skupaj z dolarjem podražile.

Tags
fed
Share

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce