Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bershire Hathaway Warrena Buffetta je v prvem četrtletju krepko povečal svoj delež v Applu

Bershire Hathaway Warrena Buffetta je v prvem četrtletju krepko povečal svoj delež v Applu
May 04
07:08 2018

Družba Berkshire Hathaway je v prvih treh mescih letošnjega leta kupila dodatnih 75 milijonov delnic Appla je včeraj sporočil njihov generalni direktor Warren Buffett, kar kaže na njihovo agresivno povečevanje stav na izdelovalca iPhonov.

Buffettova zaveza družbi Apple v zadnjih dveh letih je mnoge presenetila, glede na njegovo zgodovinsko zavračanje podjetij povezanih s tehnološkim sektorjem. Začetna naložba Berkshira v Apple je bila majhna, kar kaže na to, da jo je opravil eden od Buffettovih investicijskih namestnikov, vendar je z zadnjim nakupom narasla že na zajetnih 240,3 milijona delnic, vrednih 42,5 milijarde dolarjev.

"Če pogledaš Apple, mislim da zaslužijo skoraj dvakrat toliko kot drugo najuspešnejše podjetje v ZDA," je za mrežo CNBC izjavil Buffett.

Po objavi novice da upočasnjujejo starejše modele iPhonov, se bo moral Apple soočiti z skupinskimi tožbami

Legendarni vlagatelj je nedavno prodal svojo neuspešno naložbo v podjetju IBM, hkrati pa je kupoval delnice Appla.

Berkshire je februarja dejal, da se je njihov delež v Applu od konca septembra povečal za približno 23 odstotkov na 165,3 milijona delnic.

Buffett je večkrat javno pohvalil izvršnega direktorja Appla Tima Cooka in namignil, da vidi Apple bolj kot potrošniško podjetje, kljub njihovemu rodovniku iz Silicijeve doline. Vseeno pa obstaja za naložbo še en dodaten razlog: trenutna denarna pozicija pri Berkshiru.

Družba že zadnji dve leti ni opravila večjega prevzema, Buffett pa je v letnem pismu delničarjem dejal, da si želi enega ali več velikih prevzemov nezavarovalniških družb, s čemer bi zmanjšali zaloge denarja družbe, ki so se povečale na 116 milijard dolarjev.

Z nakupom Applovih delnic se to uresničuje, čeprav bi Buffett veliko raje kupil celotna podjetja, kot samo njihove delnice.

Pri družbi tipično v svojih četrtletnih in letnih poročilih razkrijejo največje lastniške deleže in lastniške odstotke. Poročilo za prvo četrtletje naj bi bilo predvidoma v javnosti objavljeno v soboto zjutraj, tik pred srečanjem delničarjev družbe v njihovem domačem mestu Omaha, Nebraska.

Apple je medtem poročal, da je v zadnjem četrtletju ustvaril 61,1 milijarde dolarjev prihodkov, kar je precej več od 52,9 milijard ustvarjenih v enakem lanskem obdobju, hkrati pa so napovedali tudi, da bodo za dodatne odkupe delnic namenili 100 milijard dolarjev.

Do včeraj so delnice Appla po februarski objavi družbe Berkhire, da so povečali svoj delež v kalifornijski družbi, pridobile več kot 5 odstotkov vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce