Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bill Gates dokončno zapušča Microsoft

Bill Gates dokončno zapušča Microsoft
March 16
08:12 2020

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates se je odločil za odhod iz upravnega odbora, ker želi več časa nameniti svoji človekoljubni dejavnosti. Pri tem je dejal, da se želi osredotočiti na globalno zdravje in razvoj, izobraževanje in reševanje podnebnih sprememb.

Eden od najbogatejših zemljanov, 65 letni Gates se je poleg tega odločil, da zapusti tudi upravni odbor družbe Berkshire Hathaway, ki jo nadzira slavni vlagatelj Warren Buffett.

Bill Gates je sicer iz mesta izvršnega direktorja Microsofta odstopil že leta 2008.

Azijski trgi kljub ukrepom centralnih bank znova z padci vrednosti

Ob objavi svoje zadnje poteze je Gates dejal, da bo podjetje "vedno pomemben del mojega življenjskega dela", hkrati pa je dodal, da bo še naprej ohranjal stike z vodstvom družbe. Vseeno je dodal: "Veselim se naslednje faze, kot priložnosti, da ohranim prijateljstva in partnerstva, ki so mi največ pomenila, še naprej prispevam k dvema podjetjema na katera sem izjemno ponosen in dajem prednost moji zavezi k reševanju nekaterih od največjih izzivov na svetu."

Gates je sicer po podatkih Forbesa drugo najbogatejši človek na svetu za ustanoviteljem Amazona, Jeffom Bezosom in ima v lasti bogastvo v višini 103,6 milijarde dolarjev. Svoje bogastvo je ustvaril z izdelavo programske opreme za osebne računalnike.

Kod mladenič je opustil študij in se preselil v mesto Albuquerque v Novi Mehiki, kjer je svojim otroškim prijateljem Paulom Allenom, ki je umrl leta 2018 ustanovil družbo Microsoft.

Družbi je veliki preboj uspel leta 1980, ko so i IBM-om podpisali pogodbo za izdelavo operacijskega sistema, ki je postal znan kot MS-DOS.

Microsoft je postal javna družba leta 1986, v samo letu po začetku kotiranja na borzi, pa je takrat 31 letni Bill Gates postal najmlajši samo ustvarjeni milijarder.

Gates je bil član upravnega odbora družbe Berkshire od leta 2004, a je večino svojega časa namenil dobrodelni organizaciji, ki jo je ustanovil s svojo ženo, fundaciji Bill & Melinda Gates.

Par je bil leta 2018 razglašen za najbolj radodarnega v ZDA, potem ko sta v letu pred tem svoji fundaciji namenila 4,8 milijarde dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce