Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bill Gates je dejal da kripto valute ubijajo ljudi

Bill Gates je dejal da kripto valute ubijajo ljudi
March 02
07:34 2018

Kripto-valute po besedah ustanovitelja Microsofta, Billa Gatesa na "dokaj neposreden način" ubijajo ljudi. Pri tem je imel v mislih kako se digitalne valute, kot je Bitcoin uporabljajo za nakup mamil, kot jr sintetični opioid fentanil. Na spletnem mestu Reddit je tako med intervjujem dejal, da anonimnost digitalnih valut pomeni, da so povezane s financiranjem terorizma in pranjem denarja. Nekateri od uporabnikov spletnega mesta so ga kritizirali in dejali, da je o tehnologiji slabo obveščen.

Na vprašanje enega od uporabnikov je Gates dejal: "Glavna značilnost kripto valut je njihova anonimnost. Mislim, da to ni dobro. Sposobnost vlade, da odkrije pranje denarja, izogibanje plačevanja davkov in financiranje terorizma je dobra stvar. Trenutno se kripto valute uporabljajo za nakup fentanila in drugih mamil, zato gre za eno od redkih tehnologij, ki povzroča smrtne žrtve na dokaj neposreden način. Mislim, da je špekulativni val okrog začetnih ponudb kovancev in kripto valut zelo tvegan za tiste, ki se odločijo za vlaganje."

Dolar najvišje v zadnjih šestih tednih, azijski trgi v rdečem

Že legendarni vlagatelj Warren Buffett je pred tem dejal, da se trenutna špekulativna norija s kripto valutami "slabo končala".

Bill Gates sicer ni bil vedno tako ciničen glede Bitcoina. Leta 2014 je tako v intervjuju za televizijo Bloomberg dejal, da je Bitcoin "boljši od valut".

Njegov manj kot navdušeni odgovor na Redittu med precej tistimi, ki so sodelovali v razpravi ni bil dobro sprejet, nekateri pa so mu očitali tudi poizkušanje vplivanja na trg. Drugi uporabniki so mu svetovali, da bi moral ponovno pogledati v poročilo vlade o Bitcoinu.

Donacije v dobrodelne namene

V široko zastavljenem klepetu na spletnem mestu je Gates občinstvu povedal, da so njegovi trije glavni cilji, "zmanjšati podhranjenost in smrtnost v otroštvu ter odpraviti otroško paralizo".

Gates je sopredsednik Fundacije Bill in Melinda Gates, ki vsako leto porabi na milijarde evrov denarja za izobraževanje in zdravstvene projekte. Fundacija je sponzorirala tudi razvoj tehnologije Blockchain, ki podpira kripto valute, za trgovce v Keniji.

Hkrati si Microsoft prizadeva za integracijo tehnologije, ki temelji na istih principih, za preverjanje digitalne identitete. Povečanje vrednosti kripto-valut je vlade po vsem svetu spodbudila, da bolj natančno pregledajo kakšen vpliv imajo na gospodarstva in državljane.

Medtem ko tehnologijo, ki stoji v ozadju teh valut pogosto hvalijo, pa obstajajo pomisleki, o tem kako bi lahko oviralo gospodarstvo, pa tudi povezave z kibernetskim kriminalom in pranjem denarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce