Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bitcoin dosega kljub ločitvi nove rekordne vrednosti

Bitcoin dosega kljub ločitvi nove rekordne vrednosti
August 08
07:10 2017

Vrednost Bitcoina se je po mesecu pretresov povzpela na nove rekordne nivoje. Virtualna valuta je tako po podatkih indeksa Coindesk Bitcoin Price v ponedeljek dosegla vrednost 3451,86 dolarja.

Valuta doslej sicer še ni presegla meje 3000 dolarjev. Tržna vrednost vseh razpoložljivih bitcoinov na trgu pa bi sedaj presegla 56 milijard dolarjev. Rast cen je sicer posledica splavitve sestrske kripto valute z imenom Bicoin Cash, prejšnji teden. Z novo valuto se sicer trguje precej pod najvišjo ceno 727,54 dolarja, ki jo je valuta dosegla 2. avgusta.

Vseeno se zdi, da je prihodnost Bitcoin Casha bolj gotova potem ko je družba Coinbase, ki je ena od vodilnih ponudnikov borznih in denarnih storitev, obljubila, da jo bo podprla, potem ko so prej takšno zavezo odklanjali.

Tesla spet zbira nov kapital

"Načrtujemo, da bomo Bitcoin Cash do 1. januarja prihodnje leto podprli, seveda, če se v vmesnem času ne bodo pojavila dodatna tveganja," so pri družbi objavili na svojem blogu.

Bitcoin ločitev

Vrednost originalnega Bitcoina so sicer v juliju doživljale velika nihanja. Najprej je tako prišlo do zaskrbljenosti, da bi lahko nastala "državljanska vojna" med tekmovalnimi načrti za pospešitev transakcij. Zaradi tega se je vrednost valute 16, julija znižala vse do nivoja 1938,94 dolarja, predenj je kompromisna shema z imenom Segwit2x, dobila podporo večine vpletenih. Nato se je pojavil nov načrt skupine oseb za ločitev, ki niso bile zadovoljne z pobudo Segwit2x.

1. avgusta so vlagateljem tako ponudili Bitcoin Cash žetone, ki se bi ujemali z vsakim izvirnim Bitcoin žetonom, ki so jih imeli v lasti. Poteza je ustvarila nezdružljivo različico blokirne knjige, ki spremlja vse pretekle transakcije z valuto.

Pobuda je imela potencial, da bi spodkopala originalni Bitcoin, še posebej če bi številni rudarji valute prešli na njihovo stran. Rudarji zagotavljajo računalniško obdelavo za odobritev transakcij, Bitcoin Cash pa je bil oblikovan tako, da se ujema z njihovimi interesi.

Vseeno pa je trenutno še vedno bolj dobičkonosno rudarjenje originalnih Bitcoinov, kot pa nove različice valute, zato ostaja podpora za novo kripto valuto omejena.

"Dogodki so pokazali, da je Bitcoin mnogo bolj odporen na ločitve, kot so si nekateri mislili," je dejal svetovalec za kripto valute, Michael Parsons.

"Zdi se, da obstaja prostor za obstoj več kot ene vrste Bitcoina."

Še eden od opazovalcev trga je dejal, da bi lahko uvedba Bitcoin Casha dejansko prispevala k povečanju vrednosti prvotne različice. "Videli smo veliko ljudi, ki so prodajali svojo Bitcoin Cash valuto, da bi kupili več Bitcoinov," je dejal tržni analitik, Matthew Newton. "Poleg tega so nekateri vlagatelji prejšnji teden dogajanje samo opazovali in čakali na razvoj dogodkov, sedaj pa se ponovno vračajo k Bitcoinu."

Celotna tržna kapitalizacija vseh kripto valut naj bi sicer dosegala že 100 milijard evrov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce