Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bitcoin je po treh letih dosegel novo rekordno vrednost

Bitcoin je po treh letih dosegel novo rekordno vrednost
December 02
07:15 2020

Bitcoin je včeraj dosegel novo najvišjo vrednost, saj je po podatkih družbe Coindesk dosegel ceno 19.920,53 dolarjev. Kripto valuta je tako za dosego nove rekordne vrednosti potrebovala skoraj tri leta, prejšnja najvišja vrednost pa je bila 137 dolarjev nižja.

Bitcoin je sicer od začetka letošnjega leta pridobil že 170 odstotkov vrednosti. Analitiki menijo, da valuto nekateri vlagatelji v času negotovosti zaradi pandemije kitajsekga virusa in ukradenih volitvah v ZDA vidijo, kot varno zatočišče, medtem ko drugi opozarjajo, da ostaja valuta še naprej zelo volatilna.

Bitcoin je tako na primer po dosegi prejšnjega rekorda blizu 20,000 dolarjev upadel vse do nivoja 3300 dolarjev. Celo včeraj je tako valuta le nekaj ur po dosegi rekorda za kratko padla vse do nivoja 18.300 dolarjev.

"Čuti se drugače"

Drugi dejavniki, ki podpirajo nedavni dvig vrednosti vključujejo Paypal, ki omogoča, da se lahko njihova platforma uporablja za nakup in prodajo kripto valute od oktobra dalje, hkrati pa so številni institucionalni vlagatelji izrazili zanimanje za nakup v sklade, vezane na kripto valuto.

Globalne delnice po rekordni rasti danes z počitkom

Mednje spada družba iz Wall Streeta Guggenheim Partners, ki je v petek napovedala, da bo v naložbeno skrbništvo povezano z Bitcoini vložila kar 530 milijonov dolarjev.

"Zdi se, da skoraj ne mine dan, ko ne preberemo naslova o skladu ali podjetju, ki bi izražal namero za vlaganje v Bitcoine," je dejala avtorica knjige Cryptocurrency Revolution, Rhian Lewis.

"Napovedovanje cen je znano po svojih grobih napakah, zato je povsem verjetno, da bo prišlo do nadaljnih visokih padcev in nestanovitnosti. Vseeno pa je občutek zelo drugačen, kot v letu 2017 - zdi se, da je povpraševanje bolj resnično, naložbena zgodba pa bolje odmerjena."

Dodala je, da je še en dejavnik zaskrbljenosti vlagateljev, da bodo prizadevanja centralnih bank za reševanje Covida 19, spodbudila inflacijo.

Zlato in druge plemenite kovine se sicer tradicionalno uporabljajo za varovanje pred takim tveganjem.

A ker je teoretično mogoče usvariti le omejeno količino Bitcoinov - valuta je bila oblikovana tako, da omogoča izdelavo le 21 milijonov Bitcoinov, od katerih jih 18,6 milijona že obstaja, jo nekateri favorizirajo, kot alternativo.

Če bo valuta nadaljevala z pridobivanjem na vrednosti, pa bi lahko prišlo do visokih padecv cen, saj imajo mnogi trgovalci pri 20,000 dolrajih samodejne prodajne naloge.

Eden od strokovnjakov je prebivalstvo pozval k previdnosti.

"Nikoli ne vlagajte denarja, ki si ga ne morete privoščiti," je dejal finančnik in ekonomist Frances Coppola. "Bitcoin je špekulativno finančno sredstvo z burno zgodovino nenadnih zlomov. Zanj ni vredno tvegati svoje hiše ali življenjskih prihrankov. Najemanje posojil za vlaganje v Bitcoin ali druge kripto valute je slaba ideja, razen če ste poklicni trgovalec," je še dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles