Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bitcoin padel pod nivo 14,000 dolarjev

Bitcoin padel pod nivo 14,000 dolarjev
December 22
08:24 2017

Kriptovaluta Bitcoin je danes padla pod nivo 14,000 dolarjev za enoto, kar je približno 30 odstotkov manj od  rekordov blizu 20,000 dolarjev doseženih v začetku tedna. Valuta je danes izgubila 7 odstotkov vrednosti, vseeno pa je znašal najglobji padec med azijskim trgovanjem, tudi do 15 odstotkov.

Kriptovaluta, ki je bila v začetku letošnjega leta vredna okrog 1000 dolarjev, je v nedeljo dosegla rekordni nivo 19,666 dolarjev, pred začetkom trgovanja na borzi CME Group in splavitvijo Bitcoin terminskih pogodb. Od takrat je valuta izgubila skoraj tretjino vrednosti.

Zatišje pred borzno nevihto?

"Upoštevati morate, da je Bitcoin v letošnjem letu pridobil ogromno vrednosti, zato so popravki vedno zelo verjetni," je dejal Shane Chanel iz družbe ASR Wealth Advisers v Sydneyju.

Uspeh Bitcoina je v ospredje prinesel tudi druge kriptovalute in hkrati dvignil prepoznavnost svojih tekmecev, ki ponujajo alternativo Bitcoinu. "Precej kapitala iz Bitcoina prehaja v alternativne kriptovalute. Podjetji kot sta Verge in Ripple sta v zadnjem tednu zrasli za več kot 400 odstotkov," je še dodal Shane Chanel.

Omenjeni valuti sta med množico kriptovalut, ki posnemajo in konkurirajo Bitcoinu.

Stephen Innes, vodja trgovanja pri poredniški hiši Oanda v Singapurju je dejal, da se je veliko kapitala iz Bitcoina premaknilo tudi v Bitcoin Cash, ki je klon originalne kriptovalute. Oanda sicer ne podpira trgovanja z Bitcoinom. "Večinoma gre za amaterske trgovalce nad drobno, ki so se krepko ušteli," je Innes dejal o zadnjih padcih vrednosti Bitcoina.

Bitcoin sicer že dolgo slovi po divjih nihanjih vrednosti. V novembru je tako naprimer izgubil skoraj 30 odstotkov vrednosti, ko se je vrednost enote iz 7888 dolarjev znižala na 5555 dolarjev. V septembru pa je valuta doživela kar 40 odstotni padec vrednosti, ko je iz 4979 dolarjev zgrmela na 2972 dolarjev.

"Trgovanje z bitcoinom je podobno stavam, zato njena gibanja ne sledijo logičnim vzorcem," je dejal Takaši Hiroki, iz družbe Monex Securities v Tokiju. "Za razliko od lastniških vrednostnih papirjev in obveznic, ni moč izračunati pričakovanih donosov, zato je nakup bolj kot naložbi podoben stavi."

Medtem ko je začetek trgovanja s bitcoin terminskimi pogodbami valuti prinesel nekaj legitimnosti, pa ostajajo nekateri oblikovalci politik še naprej skeptični.

Južnokorejska služba za nadzor finančnega sektorja je tako v torek dejala, da bitcoina in druge kriptovalute ne šteje za kakršnekoli prave valute. Enako pa je japonski finančni minister Taro Aso dejal, da se Bitcoin do sedaj ni izkazal za verodostojno valuto.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce