Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bitcoin prvič v zgodovini prek meje 20,000 dolarjev

Bitcoin prvič v zgodovini prek meje 20,000 dolarjev
December 17
07:01 2020

Bitcoin je dosegel nov vrhunec in prvič v svoji zgodovini presegel nivo 20,000 dolarjev. Volatilna virtualna valuta, je zaradi letošnjih pretresov na borzah pridobila že 170 odstotkov vrednosti.

V sredo se je vrednost kripto valute povišala za 4,5 odstotka na 20.440 dolarjev, pri čemer je bilo bistveno povpraševanje iz strani velikih vlagateljev, ki si želijo hitrega zaslužka. Hkrati obstajajo pričakovanja, da bo valuta končno postala bolj množično uporabljano plačilno sredstvo, saj jih po novem sprejemata tudi družbi Starbucks in Microsoft.

Vseeno pa je bila pot do nove rekordne vrednosti težavna, tako je na primer kripto valuta v novembru prvič presegla vrednost 19,000 dolarjev, a je tako njena vrednost močno upadla.

Optimizem na svetovnih borzah se nadaljuje

Visoka rast vrednosti valute v letu 2017 je sicer skoraj dosegla raven 20,000 dolarjev. A od takrat je valuta dosegla tudi najnižje nivoje v višini samo 3300 dolarjev.

"Zelo nervozen"

Z bitcoini se pogosto trguje, kot z realnimi valutami. V zadnjem času pa ima valuta hkrati podporo plačilnih sistemo, kot je PayPal, ki so se odločili za uporabo digitalnih valut.

Kljub temu avtoritete svarijo pred njihovo uporabo, kot plačilno sredstvo. Vodja britanske centralne banke je tako dejal: "Moram biti iskren in dejati, da je pri Bitcoinu težko videti od kje prihaja to kar imenujemo lastna vrednost. Morda ima zunanjo vrednost v smislu, da si je ljudje želijo."

Dodal je, da je "zelo nervozen" glede ljudi, ki uporabljajo Bitcoin za plačila in ponudaril, da bi se morali vlagatelji zavedati, da je njegova cena zelo nestanovitna.

Vožnja z vlakcem smrti

Medtem ko se je cena Bitcoina letos močno povečala, je od ustanovitve v letu 2009 zabeležila številne vrhove in nižine.

Ustanoviteljica svetovalnega podjetja Competitive Compliance, Jana Afanasijeva je tako dejala, da v prihodnjih mesecih pričakuje več visokih "vzponov in padcev". "To je narava kriptovalut, saj obstaja določen sloj igralcev, ki bodo z njo poizkušali manipulirati, hkrati pa ne obstaja nobena vlada ali mednarodno telo, ki bi ceno valute poizkušalo na nek način ohraniti."

Lucas Huang iz platforme za izmenjavo valut Tokenlon, je dejal, da je "presenetljivo", da je Bitcoin dosegel najvišjo vrednost v zgodovini, pri čemer je dejal, da "je to lahko znak, da imajo institucionalni kupci pri tej rasti večjo vlogo".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles