Finančni trgi

Prispevki

Brazilske obveznice so postale “junk”

Brazilske obveznice so postale “junk”
September 18
08:24 2015

Prejšnji teden je bonitetna agencija Standard &Poor znižala oceno Brazilije in nekaj brazilskim podjetjem.

Bonitetna ocena brazilskih obveznic je tako padla pod investicijski nivo in je sedaj t.i. junk obveznica, kar označuje bolj tvegane obveznice. Takšno oceno je imela Brazilija nazadnje aprila leta 2008.

Poleg dviga zahtevane donosnosti brazilskih obveznic, pa znižanje bonitete označuje tudi konec neke brazilske zgodbe. Zgodbe, ki jo je nekdanji predsednik Luis Inacio Lula da Silva začel pisati v prvih letih tretjega tisočletja. Silva je obljubil, do bo iztrebil korupcijo, povečal blaginjo v držav in iz Brazilije naredil velesilo. Visoke cene surovin so državo gnale višje in povzročile pravo zlato obdobje. Brazilija je bila skupaj s Kitajsko paradni konj trgov v razvoju .

Bonitetna ocena Brazilije zdrsnila na “junk” nivoje

Potem pa se je pred približo letom dni zgodila t.i. operacija avtopralnica, ki je razkrila, da si je vodstvo vladajoče stranke (tudi da Silva), največo domačo naftno družbo Petrobras zamislilo kot lasten bankomat. Razkrit je bil škandal s privatnimi letali, kupčijami, podkupninami... Brazilska zgodba je bila le to- zgodba. Od takratnih dogodkov Brazilija išče svojo novo identiteto. Politična oblast in nova predsednica Dilma Rousseff imata minimalno podporo ljudstva (7%), cene surovin so padle in z njimi brazilsko gospodarstvo. V letošnjem letu naj bi se skrčilo za več kot -2%. Vse to je na trgih privedlo do rekordnih nivojev zaščite pred propadom države, predvsem preko izvedenih inštrumentov.

Donos brazilskih 5 letnih obveznic

Donos na obveznice

Prihodnost vsekakor ne izgleda rožnata. A v taķšnih časih si je vredno ponoviti znani rek Barona Rotchilda: "Najboljši čas za nakup je, ko je kri na ulicah."

About Author

Nik Mlakar

Nik Mlakar

Nik je študent ekonomije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce