Finančni trgi

Prispevki

Ekonomija dol, samomori gor!

Ekonomija dol, samomori gor!
October 15
08:28 2011

Ameriški CDC, center za nadzor bolezni in preventivo, je objavil izsledke najnovejše raziskave o povezavi med ekonomskim stanjem države, ki se trenutno spopada z visoko zadolženostjo in številom samomorov.

Študija, katere rezultate so objavili v reviji American Journal of Public Health, je prva, ki primerja trende samomorilnosti z ekonomskimi cikli.

Primerjava pa je tudi statistično potrdila domnevo, da je delovna populacija ljudi, starih od 25 do 65 let, vedno bolj nagnjena k samomoru v času težkih ekonomskih razmerah.
Raziskovalci so pod drobnogled vzeli statistiko samomorov od leta 1928 do leta 2007, korelacija s težkimi ekonomskimi časi pa je bila več kot očitna.

Absoluten rekord je število samomorov na primer doseglo na vrhuncu 'velike depresije', torej popolnega gospodarskega zloma, leta 1932, ko je bilo na 100.000 prebivalcev 22 samomorov, pred krizo pa je bilo to razmerje okoli 15 samomorov na 100.000 prebivalcev.

Absurdno smešni gospodarski indikatorji

Drugi neslavni vrhunci v statistiki samomorilnosti pa so se zgodili ravno v obdobju največjih kriz - velike naftne krize med letoma 1973-75 ter recesije med letoma 1980-82.

Število samomorov pa so občutno zmanjšali dogodki, ki so ljudi prestrašili in povezali, na primer druga svetovna vojna in pa obdobje od leta 1991 do 2001, ko je bila ameriška ekonomija rekordno visoko, brezposelnost pa rekordno nizko.

Raziskovalci vlado tako opozarjajo, da so ob proti kriznih ukrepih prav tako pomembni ukrepi za socialno vključevanje brezposelnosti, saj ima lahko v nasprotnem primeru kriza povzroči uničujoče družbene posledice.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce