Finančni trgi

Prispevki

Kaj pomeni prihajajoč dvig temeljne obrestne mere v ZDA?

Kaj pomeni prihajajoč dvig temeljne obrestne mere v ZDA?
September 11
08:16 2014

Dvig temeljne obrestne mere v ZDA se bo po pričakovanjih analitikov in ekonomistov zgodil najverjetneje v sredini naslednjega leta (po podatkih Bloomberga).

Trenutna rekordno nizka temeljna obrestna mera, kamor jo je postavila ameriška centralna banka FED zaradi odziva na finančno krizo, poleg drugih nekonvencionalnih ukrepov, buri duhove, saj je veliko investitorjev prepričanih, da bo ob končanju teh ukrepov prišlo do zloma borze z recesijo v hujšem primeru ali pa vsaj do upočasnitve rasti z manjšimi padci na borzah v dobrem primeru.

Ker ima dvig obrestne mere tako pozitiven (psihološki, zaradi zaupanja centralne banke v gospodarsko rast) in negativen učinek (dražje zadolževanje in odplačevanje dolgov), so investitorji mnogokrat mešanih mnenj kaj bo ob dvigu z borzo.

Preberi več na FT Quant.com

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce