Finančni trgi

Prispevki

Česa se Slovenci držimo kot pijanec plota?

Česa se Slovenci držimo kot pijanec plota?
June 16
16:55 2012

Pa poglejmo kaj so glavne zmote, ki se jih Slovenci oklepamo kot pijanec plota:

- Za mojo ¨penzijo¨ bo poskrbela država: jok, brate odpade je rekla Meri v filmu To so gadje. In kako prav je imela. Glejte, ne želim sejati panike, pa vas prepričevati, da od države ne bo nič , ker tega ne morem vedeti. Lahko pa vam povem, da bom osebno zelo srečen, če mi bo država dala polovico moje povprečne plače skozi mojo aktivno delovno dobo, kar so zelo realna pričakovanja.

Pa si danes ne znam predstavljati kako bo, ko se bom nekega dne prebudil v zaslužen pokoj in imel samo pol toliko denarja kot sem ga imel. Ker v pokoju in starosti niso naše potrebe nič manje, kvečjemu večje. Mogoče že ne porabimo več toliko za hrano, oblačila in luksuz kot smo, samo pozor, porabili bomo pa čedalje več za zdravila, oskrbo in podobno.

- Imam denar na banki ali pa oddajal bom nepremičnino ali pa kupil sem zlato: klasična napaka, Slovenci smo znani po tem, da se vse preveč zanašamo samo na eno stvar, na en vir dohodka. Ko se pa pri tem viru kaj zalomi, pa smo goli in bosi. Bom skupaj z vrabci, ki znajo tole pesmico že na pamet, še enkrat ponovil: RAZPRŠITEV. Čim več jajc na čim več mest. Ne vse v eno košaro.

Sploh pa danes, ko nam trg ponuja paleto raznovrstnih rešitev, ki so pisane na kožo slehernemu posamezniku. Zaradi tistih dodatnih nekaj evrov, ki jih zadržujemo v denarnici ne bomo namreč nič bogatejši, so pa lahko ti evri ključnega pomena za našo prihodnosti. Ko si lačen, ti lahko evro spremeni življenje.

Bonitetne ocene Sloveniji – ‘kr neki’ ali resnica, ki jo želimo skriti?

- So me nategnili, pa več nobenemu ne zaupam: v zadnjih letih so ljudje res velikokrat potegnili ta kratko. Praviloma prav zaradi svoje finančne nepismenosti in vrtoglavih obljub ¨kvazi¨ zastopnikov, katerih znanje je bilo na stopnji mahanja s preteklimi donosi. Priznam, ko si enkrat razočaran, je težko zopet zaupati. Ampak veste kaj? Saj ne gre za zaljubljenost, ljudje božji.

Pa še, če bi bili nesrečno zaljubljeni in bi vas gospodična ali pa gospod zapustila, ne bi večno kuhali mulo. Kar hitro bi šli nazaj na konja. Tu se gre pa za nas in našo prihodnost, prihodnost naše družine. In mene osebno lahko ta konj vrže milijonkrat dol, vedno znova se bom povzpel nazaj gor. Zakaj? Ker gre za preživetje.

Kako torej naprej? Kako poskrbeti za varno finančno prihodnost? Kako postati finančno pismen? Recept je preprost: izobražujte se, berite finančne revije, udeležujte se finančnih prireditev. Pa še nekaj morate narediti. Nekaj, česar se v naši državi otepamo in s čimer imamo slabe izkušnje. Svojo finnačno prihodnost gradite skupaj s finančnim strokovnjakom.

Zaradi mene je lahko to znanec, sorodnik, prijatelj ali pa popolen tujec. Edino merilo, ki ga morate pri tem imeti je: strokovnost tega strokovnjaka, reference družbe v kateri dela, finančne stabilnost te družbe, tradicija poslovanja. Ne zaupajte svojega denarja nekomu, ki se s tem ukvarja kar tako, kot dodatek redni zaposlitvi. Četudi, je vaš najboljši prijatelj.

Sam sem se v svoji mladosti ukvarjal z marsičem. Kot študent sem bil od monterja, krovca, polagalca parketov do zidarja. Pa to še ne pomeni, da si bom šel sam svoj parket polagat. Vsaj ne, če hočem, da je položen tako, kot je treba!

Avtor: Aleksander Djuratović dipl. ekon., finančni skrbnik, direktor PE Ljubljana

Vir: Finančna hiša.si 

 

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce