Finančni trgi

Prispevki

Kako otroka naučiti primernega ravnanja z denarjem?

Kako otroka naučiti primernega ravnanja z denarjem?
May 20
11:16 2013

Kakšen odnos do denarja bo imel vaš otrok, bomo predvsem odgovorni starši. Otroka naučite, da zna ceniti, varčevati in s tem denarjem nekaj ustvariti. Svoje vzorce ravnanja in svoj odnos do denarja prenašamo na svoje otroke, zato starši bodimo pozorni kaj sporočamo s svojimi dejanji svojim otrokom.

Mnogi starši se sprašujejo, kdaj in kako naj začnem svojega otroka učiti o denarju? Otrok je sposoben med tretjim in četrtim letom že dojemati smisel varčevanja.

10 nasvetov, ki jih je smiselno upoštevati pri vzgoji otroka glede ravnanja z denarjem:

1. Z otrokom se moramo ukvarjati, mu razložiti pomen denarja na enostaven in razumljiv način. Otrok se najlažje uči z igro in igranjem različnih vlog, tako je prvi korak, da otroku predstavimo igračke in igre, ki simulirajo uporabo denarja.

2. Otrok se ravnanja z denarjem nauči po vzgledu staršev. Zato starši, otroke moramo naučiti najprej VARČEVATI. Z tem naučimo otroka, da z denarjem lahko opravi pameten ali nespameten nakup. Presenečeni boste kako otrok »kupčka« svoj denar in ga zelo težko porabi. Otroka najprej opozorite na uporabo denarja, kadar bo želel nekaj česar ne bo takrat potreboval.

Takrat mu je najlažje razložiti, otroku dajte vedeti, da lahko če to stvar ne kupi, kupi dve stvari, ki ju potrebuje. Otrok takrat čuti in vas bo razumel. Mogoče ne v tistem trenutku, vendar drugič v enaki situaciji vam ne bo delal preglavic. Pomembno je, da otrok ima svoje hranilnik v katerega nalaga svoj denar, zaželeno je tudi, da je ta hranilnik prozoren, da otrok vidi kako kupček denarja raste.

Mala šola finančništva

3. Otroka NAGRADITE. Omogočite otroku, da z lažjimi hišnimi opravili prisluži denar s katerim si bo nekaj kupil. Pazite, da tega ne zamenjate z vsakodnevnimi opravili in bo otrok vse naredil le zaradi denarja.

4. Naučite ga OBDAROVANJA, da z svojim denarjem lahko kupi darilo za babico, dedka, prijateljico,...s tem otrok izkusi namen obdarovanja in je tudi zadovoljen z darili, ki jih on dobi.

5. Pomembno je, da vaš otrok prejema ŽEPNINO. Priporočljivo je, da otroku najprej dajemo žepnino vsak teden, nekaj kovancev. S tem otrok ugotovi, kako dolgo mora varčevati, da si kupi igračo ali tisto, kar si želi. Z žepnino ne smemo pretiravat, ker se potem otrok nauči in celo življenje od nekoga pričakuje denar.

otroci-denar6. Uporaba in učenje glede uporabe denarja se skozi obdobje otroških let vsekakor spreminja. Do 6. let se otrok največ nauči z izkušnjami, zato otroku govorite o denarju, ga vzamete s seboj v trgovino, mu povejte, kaj lahko dobi za eno enoto denarja. Ne govorite otroku, da si lahko izbere samo eno stvar v trgovini, recite mu, da dobi nekaj za en evro.

7. Otroci med 6 in 11 letom se najlažje naučijo, kako ravnati z denarjem. Predlagam vam, da mu enkrat tedensko na isti dan izročite žepnino in mu dovolite, da si za žepnino kupi, kar si želi. Ob tem je pomembno, da mu pomagate razumeti, da mu privarčevana žepnina omogoča večje nakupe v prihodnje. Otroku že v teh letih omenite vse mesečne stroške, položnice, ki jih moramo plačevati.

8. Vsi med 12 in 16 letom se začnejo pogosteje družiti z vrstniki in zato potrebujejo več denarja, morate poskrbeti, da otroci vedo, da je za denar treba delati. V teh letih se že dogovorite, kaj bo otrok iz svoje žepnine kril, ali je to račun za gsm, igrice,...

9. Za vse med 17 in 18 letom je treba prepustiti nekatere finančne odločitve. Spodbujajte ga, da opravljajo dela preko študentskega servisa in zasluži svoj lasten denar. V teh letih se z otrokom čim več pogovarjajte o samem varčevanju, dopustu, dajte vedeti otroku zakaj vse rabimo denar.

10. Velik pomen na varčevalne navade naših otrok imajo tudi dolgoročni otroški varčevalni računi in otroške zavarovalne police, ki so jih v preteklosti zanj sklenili starši ali stari starši. Otroka seznanite s tem, da se zanj varčuje in da je ta denar namenjen njegovemu študiju ali osamosvojitvi. Na tak način mu predate najbogatejšo dediščino in popotnico v samostojno življenje, saj se bo zavedal, da je potrebno tudi dolgoročno varčevati za večje finančne zalogaje.

Avtor:  Diana Joldić, dipl.ekon.

Vir: Finančna hiša

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles