Finančni trgi

Prispevki

Koliko obresti nudijo banke za letne vezave vaših prihrankov?

Koliko obresti nudijo banke za letne vezave vaših prihrankov?
June 30
06:24 2014

NLB vam nudi najmanj za vaše prihranke, največ pa Abanka.

Najvišje obresti za vezavo vaših prihrankov vam ponuja A banka in Banka Celje. Sledijo Hypo banka, Sberbank in PBS. Najmanj za vaš denar vam ponuja NLB.

Če varčevalec veže 10.000 EUR na banki za obdobje enega leta, mu nudijo banke naslednje obresti:

Tabela 1

Poglejmo primerjalno tabelo, če bi namesto na banki za eno leto vložili v najdonosnejše vzajemne sklade, koliko bi v preteklem letu zaslužili v alternativni naložbi:

Tabela 2

Pretekli donosi v vzajemnih skladih seveda niso nikakršna garancija za prihodnost, ampak v preteklem letu so nekoliko bolj drzni vlagatelji profitirali veliko več kakor pa ziheraši na bančnem depozitu.

Če pogledamo najvišje ponujene obresti, ki nam jih trenutno nudijo banke, bi varčevalec prejel za svoj denar za letno bančno vezavo maksimalno 2%, v najbolj donosnem vzajemnem delniškem skladu pa zaslužil kar 66,39%.

Bine Kordež: Zakaj so pravzaprav nastali slabi krediti

Iz 10.000 EUR bi tako na banki ustvaril 10.200 EUR (200 EUR obresti), v najboljšem vzajemnem skladu pa 16.139,83 EUR (upoštevani že vstopni stroški). Če bi denar iz sklada dvignil in odvedel tudi vse davke, bi mu še vedno ostalo 14.483,83 EUR, torej za 4.283,83 EUR več kakor v najboljši bančni letni vezavi.

Najslabša ponudba vezave bi znašala 1,20%, vzajemni sklad z najvišjo izgubo pa bi odnesel vlagatelju -18,24% (Amundi Funds Equity Euroland Small Cap, na dan 23.6.2014).

Avtor: mag. Karmen Darvaš Šega

Vir: Finančna hiša.si

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce