Finančni trgi

Prispevki

Konec evropske krize, samo še rast?

Konec evropske krize, samo še rast?
March 17
08:30 2015

Češka ima boljšo napoved gospodarske rasti od Slovenije za letošnje leto. Najslabšo gospodarsko napoved za leto 2015 ima Hrvaška.

Vse države EU imajo za letos napovedano pozitivno gospodarsko rast, kar napoveduje konec krize evropskega gospodarstva.

Evropska komisija je februarja izdala poročila o napovedih za gospodarsko rast držav članic Evropske unije za letošnje leto. V poročilu je poleg napovedi gospodarskih rasti najti tudi priporočila, kako gospodarsko rast povečevati tudi v prihodnje.

Letos bo rast vseeno manjša kot lani

Poročilo za leto 2015 napoveduje Sloveniji 1,8-odstotno gospodarsko rast, kar je manj od napovedane gospodarske rasti 2,6 odstotka v letu 2014. V letu 2014 je bila napovedana gospodarska rast v Sloveniji za 1,3 odstotne točke višja od evropskega povprečja 1,3 odstotka.

Slovenija je imela lani 2,6-odstotno gospodarsko rast

Za precej dobro gospodarsko rast v letu 2014 gre največja zahvala dobremu izvozu. Dobre napovedi gospodarske rasti in zmanjšanje brezposelnosti so popravili razpoloženje med prebivalci in s tem vplivali na nekoliko višjo domače povpraševanje. Nekaj so h gospodarski rasti prispevale tudi investicije, ki so se seveda v glavnem napajale s črpanjem sredstev prek Evropske unije.

To so elementi, ki največ vplivajo na napoved gospodarske rasti tudi v letu 2015. Vseeno je za letos napovedana gospodarska rast manjša od lanske predvsem zaradi pričakovane manjše rasti javnih investicij. V prihodnjih letih se pričakuje, da bodo gospodarsko rast najbolj pospeševale zasebne investicije v proizvodno opremo.

Več si preberite na Siol.net

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce