Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

BMW objavil velika vlaganja na Kitajskem

BMW objavil velika vlaganja na Kitajskem
October 11
06:17 2018

Bavarski avtomobilski velikan BMW si želi prevzeti nadzor nad skupnim podjetjem na Kitajskem in želi za povečanje proizvodnih zmogljivosti v državi porabiti na milijarde evrov. Družba namerava tako porabiti 3,6 milijarde evrov in svoj 50 odstotni delež v družbi Brilliance Automotive iz 50 odstotkov povečati na 75 odstotkov.

Hkrati namerava podjetje vložiti tudi 3 milijarde evrov v povečanje obstoječih proizvodnih zmogljivosti na Kitajskem. Poteza prihaja sicer v času, ko Kitajska načrtuje sprostitev pravil za tuje avtomobilske družbe, ki delujejo na njihovem ogromnem trgu.

Aston Martin bo na borzi v Londonu ponudil svoje delnice

Trenutno morajo tako tuje družbe, ki želijo proizvajati avtomobile na Kitajskem skupaj z lokalnim podjetjem ustanoviti skupno podjetje, pri čemer tuje družbe ne smejo imeti v lasti večinskega deleža.

To nepravično pravilo, ki frustrira veliko tujih podjetij, je Kitajska komunistična partija uvedla v letu 1994. S tem ukrepom so tako močno omejili dostop do trga za največje svetovne avtomobilske znamke.

Pri BMW-ju so dejali, da posel z Brilliance Automotive, ki bo še predmet regulativne in delniške odobritve, ne bo končan pred letom 2022. Takrat naj bi se namreč iztekla omejitev za največ 50 odstotni lastniški dlež tujih družb.

"Skupna letna proizvodna zmogljivost tovarn BMW Brilliance Automotive na Kitajskem se bo do zgodnjih dvajsetih, počasi povečala na več kot 650,000 enot," je v govoru dejal predsednik BMW-ja Harald Kruger.

Dejal je tudi, da je skupna družba temeljni kamen BMW-jevega uspeha na Kitajskem, dodatna vlaganja, ki si jih želi proizvajalec izvesti pa jim bodo omogočala proizvodnjo tudi do 100 odstotkov električnih vozil.

Kitajska vlada je pred časom napovedala, da si do leta 2025 želi, da bi bilo 20 odstotnih prodanih avtomobilov na trgu hibridnih ali električnih.

V februarju je BMW dejal, da bodo z drugo kitajsko družbo Great Wall Motor, začeli na Kitajskem izdelovati električno različico modela Mini. Avtomobili izdelani pod tem partnerstvom, bodo večinoma namenjeni kitajskemu trgu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce