Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bo družba SpaceX svoje rakete po novem izstreljevala iz Indonezije?

Bo družba SpaceX svoje rakete po novem izstreljevala iz Indonezije?
December 14
07:05 2020

Indonezija se je predstavila kot možno izstrelišče za rakete podjetja SpaceX Elona Muska. Država iz jugovzhodne Azije je sicer že v pogovorih z vodjo Tesle, o možnosti partnerstva pri izdelavi električnih baterij. Po navedbah indonezijskega ministrstva za pomorstvo in naložbene zadeve, se je o tem z Elonom Muskom pogovarjal predsednik države Joko Widodo.

Drugi najbogatejši zemljan naj bi v januarju v državo poslal svojo ekipo, ki bo preučila potenciale za naložbe, so še dodali. Ena od opcij, o katerih bodo razpravljali je možnost gradnje obrata v osrednji Javi.

Indonezija je dom velikih nahajališč bakra, niklja in kositra, zaradi česar si želi postati največji svetovni proizvajalec baterij za električna vozila.

Elon Musk je propadajoči Kaliforniji pomahal v slovo

"Nikelj je za največji izziv za izdelavo velikoserijskih, visokozmogljivih baterij! Avstraliji in Kanadi gre na tem področju kar dobro. Proizvodnja niklja v ZDA je objektivno gledano zelo šepava. Indonezija je odlična!" je na tviterju letos zapisal Musk.

A poleg investicijskega partnerstva s Teslo je predsednik Widodo, Muska pozval naj preuči možnost postavitve vesoljskega izstrelišča v Indoneziji.

"Predsednik Joko Widodo vabi Muska, da Indonezijo vidi, kot na izstrelišče za plovila družbe SpaceX" so sporočili z ministrstva.

Indonezijski nacionalni inštitut za aeronavtiko in vesolje ima sicer načrte za izgradnjo prvega vesoljskega izstrelišča v državi. Nahajalo naj bi se v kraju Biak na otoku Papua. Ta obsežni vesoljski projekt sicer potrebuje mednarodne vlagatelje, SpaceX pa je eden od možnih partnerjev na katere so se obrnili.

Tesla je sicer v regiji s svojo tovarno v Šanghaju že prisotna. Njihova kitajska tovarna tako za zdaj na leto proizvede približno 250,000 vozil. Musk je dejal, da bodo svoje avtomobile modela 3 proizvedene v tem obratu, kmalu začeli izvažati v Evropo.

Ameriški podjetnik je prejšnji teden iz Teksasa lansiral najnovejši prototip svojega vesoljskega plovila Starship. 50 metrsko plovilo s kodnim imenom SN8 je sicer ob vrnitvi na tla strmoglavilo, vseeno pa je bil Musk nad dosežki testnega poleta navdušen.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles